Annons

Annons

Annons

Säter

Tillverkade sprit – av vanlig systemsprit?

Det såg ut som hade polisen gjort ett jätteklipp. 110 liter sprit. Socker. Kol. Utrustning för att destillera och rena sprit. Delar av en hembränningsapparat. Den 44-årige ägaren åtalades.
Men nu frias han och får tillbaka allting. Därför att han ”renat vanlig systemsprit”!

Det var i mars förra året som polisen vid en undersökning av vad som misstänktes vara ett inbrott i ett uthus utanför Säter upptäckte sprit och utrustning typisk för hembränning.
Allt togs i beslag, SKL konstaterade att vätskan i dunkarna var renad sprit. I utlåtandet hävdas till och med att det är hembränt

I oktober åtalades 44-åringen, men bara för olovlig befattning med sprit. Han nekade nämligen envist till att själv ha tillverkat någon sprit. Vidare påstod han sig ha fått utrustning, sockel, kol, dunkar, och vad i övrigt beslagtagits av en vän och att det inte är olaglig.
Dessutom kom 44-åringen med den något udda invändningen att vad han renat med utrustningen i uthuset var vanlig, legal sprit.
– Han säger att han haft sprit som exempelvis whisky stående länge. En del av dem har han köpt på systemet, en del på utlandsresor. Eftersom han föredrar ofärgad sprit har han filtrerat köpspriten för att få den att smaka bättre, säger mannen försvarare, advokat Carl-Oskar Morgården.

Utredningen andas inte helt oväntat misstro mot invändningen från den misstänkte. Det kan ifrågasättas om de poliser som förhör 44-åringen ens tar honom på allvar.
Samtidigt visar utredningen att 44-åringen envist står på sig. Trots att han får svaret att vad han säger är ”bullshit” vidhåller han sin förklaring till fyndet.
I ett förhör i augusti räknar 44-åringen upp att spriten i dunkarna gjorts av ouzo, rom och whisky och hävdar att han aldrig tillverkat mäsk, som han själv räknar som hembränt.

Kan det vara så? Klientens envisa bestridande ledde till att Morgården begärde ett kompletterande yttrande från SKL om vad klienten sagt.
– De svarade att det är möjligt att det gått till som han sagt, berättar Morgården.
I veckan ställdes 44-åringen inför rätta för sin påstådda olovliga befattning med sprit. Det slutade med att Falu tingsrätt ogillade åtalet. 44-åringen slapp straff och kommer dessutom att få tillbaka den 110 liter sprit som togs i beslag, allt socker och övrig utrustning.
– Spontant kan många säkert uppfatta det som en märkligt dom, men jag ser det snarare som ett tecken på att rättssystemet fungerar. Finns det rimliga tvivel ska åtal ogillas, säger Carl-Oskar Morgården.

Domen har redan överklagats.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se

Polisen ryckte ut till ett förmodat inbrott – och hittade det här. Foto: Polis

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan