Annons

Annons

Annons

Svensk utrikespolitik heter Carl Bildt

”SvT:s bevakning av händelseutveckingen i Ukraina har i stort sett följt Carl Bildt och EU i spåren, det är ensidigt, entonigt och antiryskt till både form och innehåll.”

Så skriver Dagens Nyheters Johan Croneman i tisdagens tidning och jag kunde ha skrivit det själv. I princip har jag redan skrivit det i de senaste ledarna i Dala-Demokraten.

Hysterin de senaste dagarna har varit monumental. Plötsligt krävs det från alla håll att försvarsanslagen ska höjas och att Sverige ska gå med i Nato, trots att det långsiktigt bästa för Europa vore att långsamt montera ned den skräcködla från det kalla krigets dagar som stavas Nato.

Problemet nu har blivit väldigt tydligt: svensk utrikespolitisk debatt består av en person och han heter Carl Bildt. Han bestämmer över Fredrik Reinfeldt och han bestämmer ofta även över utfrågare i medierna. Ganska länge har det faktiskt varit så att Carl Bildt inkallats som om han vore något slags oberoende expert, vilket han inte är.

Carl Bildts dominans blir desto större därför att de socialdemokratiska rösterna knappast heller säger något annat än vad Bildt gör. Och i Ukrainafrågan får man intrycket av att inte heller Vänsterpartiet vill säga så mycket, av rädsla för att anklagas för att styras av det gamla kommunistiska arvet.
Jag tror att det är ett faktum att Carl Bildt verkligen lever kvar i kalla-krigslogiken. Men vad vi nu behöver ör någonting annat: Kritik av Ryssland, ja, men också en kritisk syn på Natos och EU:s agerande de senaste åren.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se


Annons

Utrikesminister Carl Bildt (M) uttalar sig med anledning av den senasten utvecklingen angående Ukraina. Foto Roger Vikström / TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan