Annons

Annons

Annons

Dags att införa mansskatt!

Våldet mot kvinnor är inte en kvinnofråga. Skammen över ett samhälle där sjutton kvinnor per år dödas av en man som de har eller har haft en nära relation till. Det borde göra 8 mars till Sveriges största gemensamma manifestation.
Varför får det här fortsätta?

Sveriges kvinnojourer slog larm för många år sedan. De drabbades då av en medial antikampanj efter att en av ledarna använt orden: män är djur. Men följer man utvecklingen verkar de orden rätt snälla.
Var femte!

Och den enkla sanningen som avslöjas gång på gång är att: Fortfarande lider de av resursbrist, fortfarande saknar kvinnor som behöver skydd en given plats, fortfarande är det frivilligt stödarbete, inte gemensamt ansvar, det som erbjuds.
”Det har blivit bättre”, sa en socialarbetare till mig.
”Hur då bättre?”
”Nu vet man om att man inget gör.”

I Dagens ETC berättade vi förra veckan om ett nytt försök. Hunden ska alltså skydda mot...män. Hur mycket lägre kan vi komma?
Vi kan inte hålla på att bara prata om detta längre. Alla feministiska män måste försöka hitta metoder för att vrida debatten till det som är problemet. Mäns våld. Mäns tankar. Mäns passivitet. Hur?

Jag tycker vi ska kräva mansskatt.
Som alla skatter, låg för den fattige, kanske en tjuga, mer för medelinkomsttagaren, en hundring och så 200 kronor för de som tjänar över 35 000 kronor (det vill säga bland annat alla manliga politiker).
Alla män betalar till en särskild satsning mot mäns våld mot kvinnor. Kvinnojourer, utbildning, stödgrupper och sedan givetvis vård av män som slår.

Vi gör det för att vi är gemensamt ansvariga och skyldiga till att inget görs.
Eftersom 2,6 miljoner män jobbar blir det runt två miljarder kronor per år till det vi uppenbarligen struntar i idag.
Skatten ger konkreta pengar men också medvetenhet och debatt.
Och självklart försvinner skatten den dagen mäns våld mot kvinnor upphör.
Någon däremot?
Nej, trodde väl det.

Johan Ehrenberg

PS. Ja, män misshandlas också. Av män. Och visst, det finns män som misshandlas av kvinnor. Men även dessa män kommer att få bättre hjälp i ett samhälle som äntligen visar att det sexuella våldet mot kvinnor är ett gemensamt manligt ansvar att lösa.

Annons

Demonstration 2009 mot kvinnovåldet. Foto: BERTIL ERICSON / TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan