Annons

Annons

Annons

Musikaliskt och lekfullt med Carr

Multimusikanten Ian Carr har släppt sin första platta. Resultatet består av lika delar experimentell lekfullhet som genuin musikalitet.

Det är inte helt lätt att genrebestämma Ian Carrs första skiva ”Who he?” Vem är han förresten? Tja, något av en doldis för den breda allmänheten men för de med lite mera djupgående kunskaperna framstår han som en av de större förnyarna inom den folkliga musiken.

Här finns gott om musikaliska ledtrådar som söker sig bakåt i tiden, mot olika musikaliska genrer. Det vilar en känsla av lekfull rytmik och genuin musikalitet över produktionen.

Han spelar gitarr men trakterar även andra stränginstrument och tar ibland även fram trumpeten.

Ian Carr har spelat i en lång rad olika band, bland annat 15 år i den brittisk-svenska gruppen Swåp, som skapade ett eget unikt sound. Han har på senare år bland annat spelat med Sofia Karlsson.

Nu bor Ian Carr i Falun och skivan har mejslats fram i en hyreshuskällare på Kvarnberget. Till sin hjälp har han haft gruppen The Various Artist. Här hittar vi namn som bland andra Staffan Lindfors, Maria Jonsson, Mikael Marin och Carina Normansson.

Ian Carr har ett smått hämningslöst sätt när han kastar sig ut i olika harmonier influerade av nordiskt vemod och irländska jigs. Ja han inspireras av ännu mer fjärrankommande toner, ett slags egen världsmusik.

Kvinnornas sångröster sätter tydlig prägel på vissa av låtarna, andra får leva i ett eget instrumentalt universum. Samtliga låtar har engelska titlar förutom en – Just nu.

Ett av de mer originella inslagen är ”Talking Frances” där hans mor postumt bidrar med berättelsen om Ian Carrs mormors möte med den stora världen. Han låter bädda in moderns röst med gitarr, kora och viola dámore.

Annons

Annons

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se

Ian Carr har spelat in sin första platta i eget namn. Foto:

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan