Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Sjuksköterskorna vill ha bättre villkor

Samma villkor som alla andra. Det krävde Dalarnas ambulanssjuksköterskor när de lämnade över 150 namnunderskrifter till politikerna i landstinget.
– Det är faktiskt jättedålig stämning i länet, säger Anders Olsson, förtroendevald på Vårdförbundet.

Anders Olsson från Vårdförbundet räcket över de 150 namnunderskrifterna till oppositionsrådet Clas Jacobsson (M). Foto: Staffan Björklund

Annons

Klockan tio på tisdag förmiddag skulle två förtroendevalda från Vårdförbundet lämna över namnunderskrifter till Landstinget Dalarna i Falun. Men en av dom, Helena Linnteg, satt fast på en ambulans.
– Hon är ett talande exempel, hon har jobbat sedan klockan 18 igår kväll och skulle sluta åtta i morse, säger kollegan Anders Olsson.

150 av länets 165 ambulanssjuksköterskor skrev under protestlistan. De kräver samma villkor som landstingets andra sköterskor. De vill jobba två timmar mindre i veckan, De har erbjudits att gå ner i tid, men inte under sommaren. De får heller inte kvalificerad övertid eller erbjuds samma sommarersättning som många andra.
– Vi tycker inte att vi blir lika behandlade som alla andra sjuksköterskor i landstinget Dalarna som jobbar dag och natt. Landstinget har erbjudit dom att gå ner på 36,2 timmar i veckan, det budet har inte vi fått. Inte fullt ut, säger Olsson.

Förhandlingarna mellan de anställda och arbetsgivaren har pågått sedan september 2012. Olsson är pessimistisk, han tror inte att de kommer att hitta en lösning snart och säger att sköterskorna känner sig nedvärderade av landstinget och att det påverkar personalen.
– Det är väldigt, väldigt tråkig stämning. Det är folk som har svårt att gå vidare. Vi vill vara en verksamhet som går framåt, som ligger i framkant och är innovativa, säger han.

Oppositionsrådet Clas Jacobsson (M) lovar 16 miljoner extra till specialistvård om de vinner valet. Hur mycket av det som kommer att gå till att lösa ambulanssjuksköterskorna kan han inte svara på. Han kan inte heller garantera mindre arbetstid.
Landstingsrådet Gunnar Barke (S) har fått namnlistorna men vill inte kommentera läget på grund av de pågående förhandlingarna.
– Vi träffar gärna vårdförbundet i informella sammanhang men vi kommenterar inte pågående förhandling, säger han.

Petter Jerdén
red@daladem.se

Annons

Annons

Clas Jacobsson (M) kan inte lova att ambulanssjuksköterskorna får gå ner i tid om Alliansen vinner. Foto: Staffan Björklund

Anders Olsson, förtroendevald i Vårdförbundet säger att det enda ambulanssjuksköterskorna vill är att få samma behandling som de andra sjuksköterskorna i länet. Foto: Staffan Björklund

Annons

Annons

Till toppen av sidan