Annons

Annons

Annons

Säter Centrum-Åsgårdarna

STCC-förare i konkurs: "Ett tungt beslut"

STCC-föraren Tomas Engströms bolag är försatt i konkurs. Det beslutade Falu tingsrätt under fredagen.

Engströms bolag har varit nära en konkurs vid två tidigare tillfällen. Fram till i fredags, den 2 maj, har Engström bestridit Skatteverkets konkursansökan och begärt uppskov i sex veckor för att kunna sälja utrustning och en tävlingsbil med reservdelar. Engström har uppgett att han under tiden försökt få en köpare i Kina att köpa hans utrustning. Vid tidigare risk för konkurs hade bolaget en skuld om 230 000 kronor.

I konkursansökan Skatteverket begärde av bolaget stod "Vid verkställighet som avslutades den 30 september 2013 har det framgått att gäldenären saknar tillgångar till full betalning av utmätningsfordringen. Engström Motorsport Aktiebolag ska därför anses vara insolvent.

Skatteverket gav Engström uppskov fram till och med den 5 maj i år och bland fordringsägarna finns bland annat TTA Touring Car Service som krävde 166 952 kronor för bland annat försäljning av däck och teknisk support till Engström Motorsport AB. I februari i år uppmanades Engström av TTA att betala skulden inom en vecka, vilket så inte skedde. Staten hade skattefordringar på Engströms bolag om 66 858 kronor.

Annons

Annons

Under 2013 hade Engström ett tufft år ur tävlingssynpunkt och STCC-föraren hade redan från början problem med sin bil och han nådde inte prispallen en enda gång under fjolåret.

Under de 27 år på olika racingbanor i Sverige och i Europa har Tomas Engström kört som professionell förare under 15 av dessa. På 337 har det hunnit bli 56 vinster och 119 pallplatser.

– Jag har fått tagit ett väldigt tungt beslut och uppförsbacken har den senaste tiden blivit alltför lång och brant. Vi har inte kunnat råda över omständigheterna och det har gjort att det blivit som det blivit, säger Tomas Engström till DD-sporten.

Engström beskriver att svårigheterna kom samtidigt som de regeländringar man införde. Sex månader innan regeländringarna kom hade man investerat 2,8 miljoner kronor i tävlingsbilen.

– Efter det fick vi vända på varje sten. Jag har kört varje sommar under 27 år och de senaste 15 åren som ett professionellt team. I början av 2014 hade vi ganska fina kontrakt klara redan men den sista pusselbiten gjorde att vi tappade fart. Nu tog vi beslutet om konkurs i fredags och det var ett tungt beslut att bära när man gick in till tingsrätten, säger Engström.

Han älskar tävlingsmomentet men den nuvarande situationen har tagit för mycket energi. Han beskriver situationen de senaste åren som lite fram och tillbaka.

– Jag har gått på flera satsningar som inte varit bra, helt enkelt. Överlag så hoppas jag att det börjar komma publik till tävlingarna, och med dessa kommer ju även sponsorerna. Då kan teamen överleva också, förklarar Engström.

Annons

Annons

Att sälja tävlingsbil med tillbehör har inte heller varit lätt.

– Jag åkte till och med till Kina och pratade med intressenter, men även där bytte man reglemente två gånger på kort tid. Nu står det även där massor med stillastående bilar och team. Nu ska vi dra ytterligare en sväng med de tänkbara köpare vi har. Det är extremt svårt att sälja när man hela tiden byter reglemente.

Tomas Engström slutar med banracing och värderar minnena från 6 Camaro Cup totalsegrar, en andraplats i EM och tre EM-brons högst.


Christian Larsen

023-47595
christian.larsen@daladem.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan