Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Leksand

Tandklinik i husvagn

Nu behöver byborna inte längre åka till Leksand eller Falun när de behöver ta bort tandsten eller dra ur en tand. Allt det går nämligen göra i en husvagn i Siljansnäs.

Louise Ahlström, Orvar Bodlund, Nazeem Seyed-Mohamed, Haddjeri Mitko, Jörgen Hellman och Johnny Wikström visar upp tandkliniken.

Annons

Bredvid Sockenstugan i Siljansnäs står den uppställd, husvagnen som innehåller en komplett tandklinik. Servicetekniker Jörgen Hellman visar runt i vagnen, som har ett litet väntrum, tandläkarstol, röntgenapparat, golvvärme, AC och allt annat som bör finnas på en tandklinik. Tandläkare Haddjeri Mitko sitter och skriver vid en bärbar dator.

– Jag har haft tio personer här bara på förmiddagen, berättar han.

Annons

Annons

När allt mer service flyttar från landsbygden går företaget Sverigeklinikerna mot trenden. De har redan en tandklinik i Leksand, och nu satsar man på den mobila tandkliniken i Siljansnäs, som invigdes i helgen.

– Siljansnäs är ett område som är eftersatt, med all service som försvinner. Men vi ser att det finns behov här, säger företagets ägare Nazeem Seyed-Mohamed. Fler och fler aktörer försvinner från landsbygden, men vi vill gärna vara här.

Tillsammans med det sociala företaget Siljansnäsresursen, som bland annat jobbar för att bevara servicetjänster på landsbygden, har man nu placerat den mobila tandkliniken mitt i byn.

– När samhället inte gör något måste vi i Siljansnäs ta tag i det här själva, säger Orvar Bodlund från Siljansnäsresursen.

Men målet är ännu större än en mobil tandklinik. I framtiden vill man skapa en fast minihälsovård med bland annat distriktssköterska, läkare och tandvård.

– Vi skulle vilja ha en utbyggd klinik här med förebyggande hälsovård, säger Orvar Bodlund. Då kommer också husvagnen att bli flyttbar.

I framtiden kan den mobila tandvårdskliniken alltså komma att flyttas runt till bland annat skolor, servicehem och äldreboenden. Alla behandlingar går att utföra i vagnen. Vill man boka en tid på den mobila kliniken kan man göra det genom Siljansnäsresursen.

Annons

Servicetekniker Jörgen Hellman och tandläkare Haddjeri Mitko, som kommer jobba i tandkliniken.


Anna Gustafsson

023-936 00
anna.gustafsson@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy