Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnena lever ännu av utvandrarna i Nås

Till den vidsträckta socknen och lantbruksbygden Nås kom 1889 den karismatiske predikanten Henrik Olof Larsson. Han startade en väckelse där. Sju år senare ledde han sin församling med 37 Nåsbor som utvandrade till Jerusalem.

– Från början var det en konflikt för mig att spela svikaren som gav sig iväg och trodde på det här. Men de gjorde verkligen något med sitt liv, säger Byns Mats Larsson som spelar Tims Halvar.

Annons

Den här veckan spelas som varje sommar Ingmarsspelen om händelserna.

Gårdarna som Nåsborna sålde när de for ligger kvar. I år är bygdespelet kompletterat med en guide till en rundtur till gårdarna . Fyra olika turer är beskrivna i broschyren ”I spåren på Jerusalemsfararna”. Gårdarna som är i privat ägo får beskådas utifrån.

– Josef Lars gård i Kvarnnäset var den första att säljas. De var absolut säkra på att de ville åka till Jerusalem, säger Skans Victoria Airey, som lagt upp turen tillsammans med Ingemar Matsson Nåsell.

Han är sonson till Gästgivar Olof Matsson som hade affär i Nås.

– Min farfars bror var en av dem som gav sig av och vi vet rätt så mycket om hur de fick det i Jerusalem, säger han.

Annons

En av skådespelarna i Ingmarsspelen, Byns Mats Larsson, bor på sin släktgård som ligger granne med Tipers-gården. På den senare bodde en av ledarna för ”larsianerna” som församlingen eller sekten kallades.

Annons

Många utvandrade från Sverige på grund av fattigdom, men så var inte fallet här. Självägande bönder sålde sina gårdar på predikantens begäran. På Tipersgården samlades de inför avresan.

– Tipers var den största och rikaste gården i Nås. Det hade väldigt stor betydelse att de var med. Min farfar har berättat hur det var i Tipersgården. Tipers-Lars hade en stark hustru som sa åt honom att de skulle följa med. Hon var väldigt förtjust i predikanten, säger Byns Mats Larsson.

Hans egna släktingar följde inte med till Jerusalem. Själv är Byns Mats Larsson född 1959, samma år som Ingmarsspelen började framföras. Spelet är en dramatisering, gjord av Rune Lindström, utifrån Selma Lagerlöfs bok ”Jerusalem – i Dalarne”.

– Vi lyfter en dramatisk händelse i den här trakten som Selma Lagerlöf får tag på och gör världslitteratur av. Tack vare dessa böcker får hon Nobelpriset, säger Martin Lindström, spelets regissör.

Nåsborna anslöt sig till en sekt av utvandrare från Chicago, The American Colony, ledd av Anna Spafford.

– Den amerikanska sekten var i Jerusalem för att invänta Jesus Kristus återkomst. Men sekten hotades av konkurs, Nåsborna räddade den. De sålde allt och gav pengarna till amerikanarna utan kvitton. Det var en stor klasskillnad i kolonin. Amerikanarna hade en hög social nivå och var välutbildade jämfört med Nåsborna. Dessa kom att fungera som obetald arbetskraft och många dog tidigt, säger Ingemar Matsson Nåsell.

Annons

Annons

Men några blev framgångsrika. En blev svensk konsul, en annan känd fotograf.

Predikanten Henrik Larsson stöttes så småningom ut från kolonin.

– Han slutade sina dagar i miserabla omständigheter och bodde i ett skjul, säger Skans Victoria Airey.

Skådespelare i Ingmarsspelen: Lars Lindström, Byns Mats Larsson, Solveig Hult, Lars Schedin, Hans Kumlien, Hasse Ström, Ingrid Back, Anna Eiding, Henrik Ståhl och Karin Livsey.

– Min farfars bror var en av dem som gav sig av, säger Ingemar Matsson Nåsell.


Sylvia Kjellberg

023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy