Annons

Annons

Annons

Om yttrandefriheten och Lars Vilks

Först så vill jag säga att jag är för yttrandefriheten, men den ska ske under ansvar och ett gott omdöme enligt min mening.

Jag är däremot inte för att som den mediokra konstnären Lars Vilks, som missbrukar yttrandefriheten genom att med grova, kränkande och förolämpande karikatyr samt videoinstallation angriper muslimernas profet Muhammed. Det är inte vad yttrandefrihet för mig ska handla om.

Annons

Liksom kristendomens överhuvud Påven, så håller jag med om att religioner inte ska kränkas. Jag tycker det är dags för oss i den fria världen att börja diskutera vad vi anser att yttrandefriheten ska handla om och vad den inte ska handla om.

Annons

Som exempel så har vi i svensk lag, förbud mot hets mot folkgrupp och det tycker nog de flesta av oss är helt i sin ordning. Samma sak tycker vi nog också om att vi på skolor och arbetsplatser inte ska uttrycka oss på ett nedsättande och kränkande sätt mot varandra.

Då är frågan, skulle vi då samtidigt tillåta att någon satte upp en karikatyrteckning med kränkande innehåll mot någon person på en skola eller en arbetsplats? Det tror jag inte skulle accepteras av någon.

För att återgå till Lars Vilks yttrandefrihetstilltag mot profeten Muhammed och muslimer. Varför har han inte gjort några karikatyrer mot andra religioner eller mot andra grupperingar i samhället?

Det beror nog främst på att han är en islamofob. Hans dåraktiga agerande ställer inte jag mig bakom och försvarar på något sätt.

Konstnären Lars Vilks.


Magnus på planeten Tellus

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan