Annons

Annons

Annons

Annons

Krutcupen är bilsport i sin enklaste form

Det som behövs är i princip en vanlig bil, 2000 kronor (per lag) och några kompisar. Är dessa krav uppfyllda kan alla som fyllt 14 år köra i Krutcupen.
– Det här kommer att bli större än folkrace, säger förre VM-föraren i rally, Tobias Johansson från Ludvika.

Text: 

I Krutcupen ska inte bilarna köra på varandra. På bilden en snäll fajt mellan två lokala team, AD Bildelar Ludvika och Smedjebackens Trafikskola.

Annons

Krutcupen är så långt ifrån den flådiga elitmotorsporten det går att komma. Här är bilarna gamla rishögar som med dålig fjädring gungar fram längs folkracebanan.

Krutcupen går under det som bilsportförbundet kallar Enkla tävlingsformer. Tanken är att nästan vem som helst ska kunna tävla med en riktig bil. Banan ska vara utformad så att hastigheten inte överstiger 60 kilometer i timmen och tävlingen körs som ett femtimmars långlopp. Tobias Johansson delade med bil med en annan rallyförare från Ludvika, Johan Eriksson.

– Jag har vetat om att cupen finns och när det skulle bli en tävling i Grängesberg, sade jag att vi måste dra ihop ett lag. Johan fick en gammal Saab 900 och vi bytte däck, bytte batteri, tog bort lysena och så åker vi, berättar han.

Annons

Fem timmar i en gammal rishög innebär förstås en del utmaningar. Men det är en del av charmen med Krutcupen.

Annons

– Vi gick ut hårt och ledde rätt bra men sedan fick vi problem. Luftburken lossnade så vi fick meka. Men vi fuskmekade så den lossnade igen. Efter det gick en kylarslang sönder och vi fick vatten i elektroniken och då fick vi skruva igen. Sedan var vi på banan en timme när vi körde sönder en annan kylarslang men då fick vi låna lite grejer av ett annat gäng som hade brutit, berättar Johansson.

Körde de också Saab?

– Nej, de har en Volvo men det passade. Efter ytterligare en halvtimme körde vi sönder en bensinslang och en stötdämpare gick genom karossen. Det lagade vi med spännband och slangklämmor. Sedan har bilen hållit...

Deltävlingen i Grängesberg var premiär för både Johansson och Eriksson och de kommer att köra fler tävlingar.

– Ja självklart. I höst ska det gå en till tävling här i Gränges, den ska vi vara med på. Det pratas om att det ska bli en tvådagarstävling, en dag på asfalt uppe vid gruvan och en dag här på folkracebanan. Vi fick blodad tand, både jag och Johan. På en folkracetävling kör man kanske effektivt 15 minuter, Krutcupen är mycket mer bilåkning och jag är övertygad om att det här kommer att växa, det är mycket enklare och billigare än folkrace, sade Tobias Johansson.

Tio lag kom till start och som undertecknad kunde räkna var det fyra bilar som var på banan när det blev målflagg. Lag Johansson/Eriksson blev trea.

Annons

På www.krutcupen.se finns det mer information om cupen.

Fakta

Krutcupen

Resultat: 1) Fullt Ös Custom, 383 varv, 2) PA Power, 333, 3) AD Bildelar Ludvika, 301, 4) Smedjebackens Trafikskola, 260.

Tobias Johansson och Johan Eriksson hade en rolig dag på folkracebanan i Grängesberg.


Lars I Eriksson

Annons

Annons

Till toppen av sidan