Annons

Annons

Annons

Friidrott

Stavhoppartalang valde Sverige och Avesta

IK Ståls stavhoppartalang Armand Duplantis har bestämt sig för att tävla för Sverige.

15-åringen, som bor i Louisiana i USA med en amerikansk pappa och en svensk mamma, är uttagen till ungdoms-VM i Colombia i juli.

I Sverige tillhör han Avestaklubben IK Stål.

– Det här är helt otroligt. Han hoppar redan nu 5,30 på träning och är utan tvekan en framtida sexmetershoppare, säger landslagsledaren Jonas Anshelm till expressen.se.

– Han är så pass bra att han tar plats i seniorlandslaget redan nu.

Annons

Annons

Armand Duplantis storebror Andreas tävlade för Sverige som junior, även han i stavhopp. De båda bröderna är etta och tvåa på årsbästalistan utomhus. Armand toppar den på 5,28 meter och Andreas skuggar på 5,26.

Pappa Greg var också han stavhoppare, med ett personbästa på 5,80 skriver friidrott.se, och mamma Helena tävlade i mångkamp, längd och tresteg.

Mamma Helena hette Hedlund som ogift och kommer från Avesta. Hon tävlade också för IK Stål och därför har det blivit naturligt att sönerna Andreas och Armand har valt Avestaklubben som svensk klubbtillhörighet.

Enligt Svenska Friidrottsförbundets statistik gjorde Helena 5 314 poäng i sjukamp redan som 18-åring 1983. Hon pluggade sedan i Louisiana i USA och där blev hon kvar sedan hon gift sig med stavhopparen Greg Duplantis.

Helena fortsatte tävla för Upsala IF i längd och tresteg.

Tilläggas kan att det är just storebror Andreas Duplantis som innehar distriktsrekordet för Dalarna i stavhopp. Han hoppade 5,36 år 2013.

(TT-DT)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan