Annons

Annons

Annons

Borlänge

Borlängebo kan ha tagit körkort åt 40 personer

I dag kör han taxi och buss i Borlänge som 27-åring. Men i augusti greps mannen i Gävle som 24-åring då han kom för att avlägga körprov. Sedan dess utreder flera myndigheter vem mannen är och om han kan ha kört upp för körkort i upp till 40 olika identiteter.
– Vi har misstankar om åtminstone tio, säger Jan Barck vid Borlängepolisen.

* * * * *

OBS!

Den här artikeln publicerades den 2 november 2015.

* * * * *

Som 27-åring är mannen välkänd hos körskolor och hos Trafikverket. Under senare tid har han avlagt ett 40-tal prov för olika sorters kompetens. Han var så engagerad och ständigt återkommande att bara det väckte misstankar om att inte allt stod rätt till.

Karl-Erik Andersson, ansvarig för förarprov på Trafikverket, berättar:

– I augusti fick vi veta att en okänd kille skulle avlägga prov i Gävle. Jag skickade dit en av våra inspektörer som känner den här killen väl. Jodå, det var han som kom. Men då var han född 1991. Så vi slog larm och han blev sittande i häkte något dygn.

LÄS MER: Körde i Ludvika utan giltigt körkort

Annons

Annons

Avslöjandet ledde till en närmare granskning av vem 27- eller 24-åringen var. Han visade sig vara invandrad två gånger med olika identitet. Båda gånger hade han för Migrationsverket intygat att han var den han påstod. Han hade i båda identiteterna avlagt förarprov för kvalificerade kompetenser.

– Nu säger han att 91-identiteten har emigrerat och att han är 87-an. Så vitt jag vet kör han taxi i Borlänge och buss åt Dalatrafik, säger Karl-Erik Andersson.

När det stod klart att mannen använt två olika identiteter överlämnades fallet till Transportstyrelsen som anmälde vad som i första läget rubricerats som urkundsförfalskning. För att ha undertecknat minst en ansökan i falskt namn.

Transportstyrelsen utreder dessutom körkortsfrågan. Om mannen ansökt om körkort och avlagt prover i två namn kan det finns skäl att dra in körkortet.

– Vi tittar på om vi eventuellt ska återkalla körkort om han nu fått ut det på falska grunder, säger Pierre Grönqvist, utredare hos Transportstyrelsen.

I den här utredningen ingår också undersökning av uppgifter om att 27-åringen kört upp i ytterligare fler namn. Om han är vad som på Transportstyrelsen kallas "proffsuppkörare".

– Det finns folk som åker runt och kör upp i andras namn. Sen hamnar deras bild på körkorten med då förlustanmäler den som kortet ska gälla och skickar sen in en ansökan om nytt med sin egen bild, säger Grönqvist.

Annons

Det här har gjort att kontrollen av att det är samma bil på det förlorade som på det nya körkortet har skärpts. Däremot bedriver inte Transportstyrelsen någon egen spaning efter förfalskningar.

Annons

– Det är svårt att hitta själv. Vi får gå på tips och kontrollera om det stämmer. Förhoppningsvis kommer polisen att klara ut hur det är i det här fallet, säger Pierre Grönqvist.

LÄS MER: Trafikforskare om intensivkurser för körkort

Hos polisen har anmälan legat orörd sedan den kom. Brott som mord, grov misshandel och utredning av bilbränder har fått prioriterats. Förundersökningsledaren Jan Barck kan bara beklaga. Han har under senaste månaden förlorat två utredare till Migrationsverket. Han känner dock väl till fallet och vet att omfattningen kan vara stor:

– Det finns åtminstone tio fall. Jag har hört större siffror men dem kan jag inte bekräfta. Men vi vet att den här mannen varit i åtminstone två andra län och avlagt prov. Jag hoppas jag kan sätta någon utredare på fallet snart, säger Barck.

I augusti avslöjades att en borlängebo avlagt flera körkortsprov i minst två identiteter. Nu utreds om han avlagt prov i kanske upp till 40 olika identiteter. Om det finns fler liknade fall. Under tiden kör den 27- eller 24-årige mannen buss och taxi i Borlänge...


Gubb Jan Stigson

023-475 82
gubb-jan.stigson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan