Annons

Annons

Annons

Ungdomshoppbackarna på Lugnet

Falu kommun tar hela kostnaden för ungdomshoppbackarna – "Jag tycker att det är ett oärligt"

Falu kommun tar hela kostnaden för ungdomshoppbackarna.
Men genom att köpa dem via VM-bolaget tags den kontroversiella frågan inte upp i kommunfullmäktige och ingen offentlig upphandling har gjorts.
– Jag tycker att det är ett oärligt sätt att bygga för kommunens pengar utan att förankra det politiskt, säger Patrik Liljeglöd från Vänsterpartiet.
LÄS ÄVEN: Budgeten spräckt för ungdomsbackarna – tre hoppbackar blir två

LÄS ÄVEN: Stora hoppbackarna renoverades för 164 miljoner – nu krävs mer pengar för att laga nya skador

VM-bolaget beslutade i höstas att de skulle finansiera tre ungdomshoppbackar med en del av vinsten från skid-VM. Bolaget ägs av kommunen, Svenska skidförbundet och Svenska skidspelen men pengarna tags endast från kommunens del av vinsten enligt Mikael Rosén (M).

Varför ska kommunen ensam bekosta backarna?

– Skidförbundet anser att hoppbackarna inte är deras sak utan den är kommunens, säger Mikael Rosén, oppositionsråd och styrelseledamot i VM-bolaget.

Vad anser du?

– Jag håller med om det för skidförbundet är inte involverade i några anläggningar någonstans så vitt jag vet

Om kommunen står för kostnaden, varför köps backarna då via VM-bolaget?

– Därför att vi tycker att det finns en koppling, VM-bolagets inriktning är ju skidsport då har vi tyckt att kommunen via bolaget kan gå in med de här pengarna.

LÄS ÄVEN: VM-bolaget ska betala tillbaka 3,7 miljoner för vindnät – men kommunen kommer ändå bekosta näten

Annons

Annons

Vänsterpartisten Patrik Liljeglöd anser däremot att frågan borde ha behandlats inom kommunen och därmed tagits upp i kommunfullmäktige.

– Ja, det tycker jag definitivt. Man vet ju om att det är så massivt motstånd i fullmäktige så det är därför man undviker det, säger han.

Enligt Mikael Rosén är nuvarande upplägg inte ett sätt att undanhålla frågan från fullmäktige.

– Inte för min del i alla fall. För min del var det att det ligger pengar i VM-bolaget som på något sätt ska bli till nytta för Falun. Då var det här ett praktiskt sätt, säger han.

Företaget Ericson i Lima AB, som även renoverat de stora underbackarna på VM-arenan, ansvarar för byggnationerna av småbackarna. VM-bolaget lyder inte under upphandlingslagen och enligt bolagets projektledare Henrik Belin har det inte skett någon offentlig upphandling som hade krävts om kommunen betalat backarna.

LÄS ÄVEN: Kommunen och VM bolaget bröt mot det egna avtalet när vindnäten hyrdes

LÄS ÄVEN: Beskedet: Tre hoppbackar byggs på Lugnet

LÄS ÄVEN: Åtta miljoner – för en grop

Annons

Fakta

Ungdomsbackarna

Projektet har varit en följetong i media under de senaste åren och mött motstånd från flera olika håll. Redan under kandidaturen till skid-VM lovade Falun att det skulle byggas nya ungdomshoppbackar på Lugnet. Det första spadtaget togs redan våren 2010 och sedan dess har kommunen lagt ner miljontals kronor i projektet utan att några backar byggts. Enda synliga resultatet har varit en stor grop i slalombacken. I höstas beslutade i stället VM-bolaget att de skulle bekosta backarna.

Annons

"Man vet ju om att det är så massivt motstånd i fullmäktige så det är därför man undviker det", säger Patrik Liljeglöd.

– Det blir i praktiken kommunens del som belastas, säger Mikael Rosén (M).


Erik Jerdén

erik.jerden@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan