Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hedemora

Bo Hedås har skapat tandklinik i Tanzania – söker nu efter volontärer

Efter nästan 50 år som tandläkare gick Bo Hedås i pension och har sedan dess jobbat med att bygga en tandklinik i Tanzania. – Utrustning som byts ut här i Sverige kommer till nytta i Afrika, säger han.

I september reste Bo Hedås och hans särbo Barbro Karppi till Tanzania med utrustning till den tandklinik som Bo Hedås har byggt upp under de senaste åren.

Annons

Under flera års tid har Bo Hedås jobbat med att bygga upp en tandklinik i Tweyambe i Tanzania. Men idén föddes redan 2001.

– Då följde jag med på en resa som Martin Koch-gymnasiet gjorde till Tanzania och sin systerskola i Tweyambe. Det var mestadels lärare som åkte ner, samt några andra intresserade, berättar Bo Hedås.

Vistelsen varade i 14 dagar och när lärarna bekantade sig med skolan ägnade sig Bo åt det han kunde bäst.

– Jag undrade lite vad jag skulle göra när de andra var på skolan hela tiden. Jag hade plockat med mig några tänger och annan tandläkarutrustning, så jag hörde mig för om jag kunde titta på folks tänder. Det slutade med att jag stod och drog ur tänder dagarna i ända. Det var lite traumatiskt för mig, berättar Bo Hedås.

Annons

Annons

En av resedeltagarna föreslog att Bo skulle starta en tandklinik i Tanzania när han blev pensionär och så blev det.

– Jag gick i pension 2009, efter 49 år som tandläkare och efter det började jag med arbetet. Jag har gjort några resor ner hit med utrustning. I september reste jag och min särbo ner med en container med 18 kartonger och bland annat en tandläkarstol, säger Bo Hedås.

Den övriga utrustningen bestod bland annat av röntgenlampor, kompressorer, sugutrusning och borrar. Utrustningen kommer från Dalarna.

– När man renoverar tandkliniker här så byts utrustningen ut. Och utrustningen som byts ut här i Sverige kommer till nytta i Afrika. Tandläkarutrustningen som nu ska börja användas i Tanzania kommer från Rättvik, Leksand och Grängesberg, säger Bo Hedås.

Tidigare har han haft mycket otur med utrustning som har gått sönder.

– Vi har haft problem med en generator. Och så hade vi med oss reservdelar som inte passade. Men vi hade trevligt ändå, säger Bo Hedås som även har varit på safari vid ett par av sina resor till Tanzania.

Just naturen är en av faktorerna som han hoppas ska kunna locka volontärer till tandkliniken.

– Just nu står det lite stilla. Jag söker pengar för att kunna skicka ner personal. Jag hoppas på ett gäng glada pensionärer eller några yrkesverksamma som vill ha lite omväxling. Tweyambe ligger i ett vattenrikt område med kuperad terräng och där det finns goda möjligheter till safari. Det kanske kan locka någon, säger Bo Hedås.

Hur är tandhälsan i Tanzania jämfört med här i Sverige?

– Väldigt många har hål i tänderna. Det är precis som det såg ut här i Sverige när jag började som tandläkare 1960. Det är ett fattigt område men levnadsstandarden har ökat lite och då kan befolkningen köpa godis och läsk, vilket försämrar tänderna.

Annons

Annons

Den första åtgärden som Bo Hedås skulle vilja införa i Tanzania är fluorsköljning i skolorna.

– Det är inte så vanligt med fluortandkräm i Tanzania, så en sådan åtgärd skulle göra mycket. Först så måste man kartlägga tandhälsan. Det finns flera byar i närheten och de är tätbefolkade, säger Bo Hedås.

Målet är att en tandläkare och en tandhygienist ska jobba på tandkliniken.

– Nu finns det två kompletta utrustningar på plats. En av dem behöver dock repareras. Svenska tandläkare och tandhygienister har en helt annan erfarenhet av att jobba med förebyggande åtgärder. De vet att det är fluoren som är viktigast, säger Bo Hedås.

Har du någon ny resa planerad?

– Jag har inte bestämt någon resa, men det blir kanske av under 2016. Det är jätteroligt att det fungerar med kliniken, nu gäller det bara att hitta volontärer som vill jobba där, säger Bo Hedås, som själv fick en present vid sitt senaste besök.

– Jag fick en hedersgåva som tack. Det var en tupp. Jag placerade den hemma hos ordföranden för skolan.

Läs fler nyheter från Hedemora kommun.

Bland utrustningen som skickades ner fanns en tandläkarstol.

Under sin senaste resa till Tanzania tog Bo Hedås en rad fotografier, bland annat denna på några kvinnor med den soldrivna vattenrenaren Solvatten.

Bo Hedås fotograferad under sin senaste resa till Tanzania.

Annons

Med sig på resan hade Bo Hedås och hans särbo Barbro Karppi (bilden) en container med 18 kartonger med tandläkarutrustning.

Annons

De senaste åren har Bo Hedås byggt upp en tandklinik i Tweyambe i Tanzania. Ortsbefolkningen är väldigt tacksamma över detta.

Det krävdes många starka armar för att transportera tandläkarstolen.


Pär Sönnert

0243-644 18
par.sonnert@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy