Annons

Annons

Annons

Längdskidor

Johan Olssons tips om hur du blir en bättre skidåkare: lär dig tekniken här

Johan Olsson har en hel lång radda VM- och OS-medaljer i bagaget. Nu satsar han på långlopp i stället och då är det en sak som gäller - stakning. Här får du tips hur du kan tänka när du stakar dig runt spåret av en av världens bästa skidåkare.

Han åker i snitt åtta mil och tränar sex timmar om dagen. Johan Olssons träningsregim är stenhård och kanske inget en vanlig arbetare hinner med. Men det finns några tips om hur du kan förbättra din skidåkning genom att arbeta med tekniken. Här får du några saker att tänka på när du stakar:

– Hitta rätt position. Mycket av skidåkningen handlar just om hur kroppen är positionerad. Du ska jobba med de stora musklerna, inte de små.

Annons

Annons

– Duktiga stakare lyfter hälen när de stakar eftersom de orkar jobba uppåt och framåt. Titta på hur stjärnorna åker på klassiska lopp - de lutar framåt.

– Använd kroppstyngden för att trycka ner stavarna och trycka ifrån. Om du inte gör det kommer du att arbeta enbart med armarna och blir trött snabbare och det går långsammare.

– Staka brett. Att ha armarna nära kroppen när du stakar innebär att du använder små muskelgrupper. Sätt händerna lite bredare ut från kroppen så du använder andra muskler.

– Håll ner hakan. Avlasta ryggen och axlarna genom att inte hålla hakan för högt.

Se hur det går till ovan. Klippet kommer från TV4.

Inbäddat innehåll


Lisa Johansson

063-16 16 32
lisa.johansson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan