Vedeldade badtunnor har blivit mycket populära och finns i dag på många gårdar.
Under senare tid har det också inträffat flera "badtunnebränder" i Dalarna och Olle Fritz, som själv har en vedeldad badtunna inbyggd i sitt altangolv, uppmanar alla att tänka på brandrisken.
Läs också: Brand startade i badtunna – ägaren lyckades rädda huset.
Annons
Annons
Han konstaterar att det finns många olika typer av badtunnor och att de vedeldade varianterna har kaminen antingen i eller utanför tunnan.
– Rent generellt ska man tänka på att kaminen sitter fast så att värme inte kan överföras från den till trävirke, som då kan fatta eld. Man ska heller inte elda i en kamin i en tunna förrän man fyllt på vatten.
Brandmannen och räddningsledaren betonar vikten av att aldrig lämna eld – oavsett om det är i en badtunna eller i en rishög på gården – obevakad.
– Dessutom ska skorstenen vara så hög att eventuella gnistor inte faller ner intill tunnan. Här är det viktigt att vara uppmärksam på vindriktningen och -styrkan, säger han.
– Slutligen ska man alltid ha tillgång till släckutrustning och vatten för släckning. Fyller man på tunnan med hjälp av en vattenslang ska man låta den ligga kvar utrullad för alla eventualiteters skull.
Olle Fritz uppmanar också alla som känner sig osäkra på vilka regler som gäller beträffande skorstenshöjd och inbyggnad av badtunnor att rådfråga sin sotare.
Kent Olsson
0241-105 80
kent.olsson@mittmedia.se