Annons

Annons

Annons

Så bra är första semifinalen – Eurovisionexperten sätter betyg på alla bidrag

Mittmedias Eurovisionexpert Fredrik Ytterström har tagit det stora greppet på det första semifinalfältet och betygsatt och tyckt till om alla bidragen. Samtliga bidrag betygsätts efter de musikvideo-uppladdningar som den officiella Eurovision-tv-kanalen har skapat för årets bidrag.

Finlands Sandhja framför bidraget Sing It Away.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Finland

Artist: Sandhja

Sång: Sing It Away

Betyg: 3

En kompetent popdänga med halvlätta soul-influenser från Finland - som verkligen vet hur man blandar och ger i Eurovision Song Contest. En rätt trevlig start på tävlingarna men det är verkligen inte något som sticker ut, och är nog rätt glömd för de flesta när Malta, som avslutar första semifinalen, kliver av scenen.

Annons

Annons

Här kan du se se bidraget

Greklands Argo framför bidraget Utopian Land.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Grekland

Artist: Argo

Sång: Utopian Land

Betyg: 2

Flera länder har ställt in sitt deltagande i Eurovision de senaste åren med hänvisning till den ekonomiska krisen. Av någon anledning verkar det inte ha skrämt Grekland som fortfarande sitter kvar i ett monetärt kaos.

Och visst är Argos "Utopian Land" lite kaosartad där de kör, den för Grekland inte helt ovanliga, kombinationen av rap, folkmusik och vackra refränger. Plus till det flitiga användadet av trummor, minus till mycket av det andra. Men totalt talanglös är den inte.

Här kan du se se bidraget

Moldaviens Lidia Isac framför bidraget Fallling Stars.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Moldavien

Artist: Lidia Isaac

Sång: Falling Stars

Betyg: 2

Ibland är det skönt att luta sig tillbaka och inte tänka så mycket, så passa på att göra det med Lidias låt. Missförstå mig rätt: Det här är en typisk eurovisiondänga med en tydlig struktur. Välproducerat, välsjunget och väldigt, väldigt ofarligt. Och den saknar det där riktigt mäktiga crescendot, även om jag gillar refrängen.

Här kan du se se bidraget

Annons

Ungerns Freddie framför bidraget Pioneer.

Bild: Maja Suslin/TT

Annons

Land: Ungern

Artist: Freddie

Sång: Pioneer

Betyg: 4

Jävlar vilken härligt hespipa Freddie från Budapest besitter. Även om han under verserna mumlar lite för mycket, och det blir plötsligt rätt otydligt att höra vad han sjunger, så är det här riktigt bra. Beatet påminner lite om 2014 års bidrag med András Kállay-Saunders, fast inte rikigt lite hårt utan mer åt det mjuka hållet. Bra skit.

Här kan du se se bidraget

Kroatiens Nina Kraljic framför bidraget ”Lighthouse.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Kroatien

Artist: Nina Krajlic

Sång: Lighthouse

Betyg: 3

Vinnare av kroatiska The Voice och när det kommer till den biten av låten har jag inga som helst invändningar. Det har jag inte heller i övrigt om jag ska vara helt ärlig, det hade varit roligt om Lighthouse utmanat lite mer, men den går under kategorin: "Välproducerad och bra ballad utan räksallad".

Här kan du se se bidraget

Nederländernas Douwe Bob framför bidraget Slow Down.

Bild: Maja Suslin/TT

Annons

Land: Nederländerna

Artist: Douwe Bob

Sång: Slow Down

Betyg: 2

Först: Bob Duowe hade varit ett mycket bättre namn än originalet. Vad har vi här? Det är en grupp grabbarsom tycker om att ha roligt tillsammans, inte konstigare än så. Rätt jobbig och tjatig låt som försöker vara något den inte är, känns det som. USA fast ändå kvar bland kanalerna i Amsterdam. Jag går inte igång på detta.

Annons

Här kan du se se bidraget

Armeniens Iveta Mukuchyan framför bidraget Love Wave.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Armenien

Artist: Iveta Mukuchyan

Sång: Love Wave

Betyg: 2

En högst ordinär ballad som försöker vara så här Celine Dion-bra – men det lyckas tyvärr inte alls här. Än en gång, som mycket hittills: Helt okej låt som varken gör av eller till riktigt. Men tokkapa den går inte heller.

Här kan du se se bidraget

San Marinos Serhat framför bidraget I Didn't Know.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: San Marino

Artist: Serhat

Sång: I didn’t know

Betyg: 1

Först trodde jag att Leonard Cohen sålt ut sig totalt innan jag insåg att det var en mustaschprydd lurig italienare, med ett riktigt bilhandlarutseende, så förstod jag att det här inte skulle sluta väl. Det här är helt fel scen för Serhat och jag kan nu ta fram den stora släggan och sparka tillbaka Serhat 50 år i tiden.

Annons

Här kan du se se bidraget

Rysslands Sergej Lazarev framför bidraget You Are The Only One.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Ryssland

Artist: Sergej Lazarev

Sång: You are the only one

Betyg: 5

Grattis till segern i Eurovision Song Contest 2016, Ryssland. Senast vi befann oss där var när Dima Bilan tog hem segern med "Believe". När jag hörde låten för första gången tog det mig en minut av lyssnande innan jag proklamerade för mina kollegor att jag har hört åtminstone en topp tre-låt. När jag hade lyssnat igenom samtliga bidrag sa jag att vinnarbidraget var korat.

Annons

Ingenting kommer att kunna stoppa Ryssland i år, det är ett klockrent bidrag med en välränad snubbe med bra pipa, lägg därtill en imponerande scenshow (har tjuvtittat lite) och ett bidrag av musikalisk toppkvalitet. Klockren refräng som sätter sig direkt, tempoförändringar i kombination med ett dunkande, stadigt, beat. Verser som inte bara är rena gäspningar och en inledning till introt som bygger uppkänslan av att "nu jävlar i mig kommer det bli något".

Jag tänker inte ens safe-betta här, om Sergej inte vinner är det den kanske största skrällen i Eurovisions långa historia.

Här kan du se se bidraget

Tjeckiens Gabriela Gun íková framför bidraget I Stand.

Bild: Maja Suslin/TT

Annons

Land: Tjeckien

Artist: Gabriela Gunoikova

Sång: I stand

Betyg: 2

Standardballad i utförande 1A, men rätt skönt att få en låt man kan ignorera – och i stället sitta hemma i soffan och tjafsa huruvida Ryssland kommer att vinna Eurovision eller inte.

Här kan du se se bidraget

Cyperns Minus One framför bidraget Alter Ego.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Cypern

Artist: Minus One

Sång: Alter Ego

Betyg: 3

Fan vad gött att få höra lite ärliga gitarriff och halvslitna röstar i ESC. Minus Ones låt "Alter Ego" bjuder på lite go'-rock, av den lite snällare varianten skall sägas. Men det här sticker ut, känns genuint och har dessutom en trevlig refräng.

Här kan du se se bidraget

Annons

Österrikes ZOË framför bidraget Loin d'ici.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Österrike

Artist: Zoê

Sång: Loin d’ici

Betyg: 3

Hippieflum blandat mednågon form av fantasy-världsinslag. Egentligen något jag borde kapa bara avbeskrivningen. Men Zoê verkar trivas i sin egna lilla värld, och jag är inte den som surt sitter bredvid och dömer ut henne – gött för henne liksom. Jag kan uppskatta hennes “promenad” genom skogen (kolla musikvideon) och att hon verkligen lever sig in i sitt framträdande. Jag ger en ovanligt generös trea.

Annons

Här kan du se se bidraget

Estlands Jüri Pootsmann framför bidraget Play.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Estland

Artist: Jüri Pootsmann

Sång: Play

Betyg: 1

Man får lite mystiska 60-talsvibbar från Jüri som nog aspirerar på att antingen 1) Bli nästa Bond efter Daniel Craig, 2) Få bli den som sjunger nästa temalåt till kommande James Bond-rulle. Det här är väldigt allvarligt och grandiost. Jag hade kunnat se ett liveframträdande på något inrökt hak en regning New York-afton på 80-talet, men inte i Eurovision.

Här kan du se se bidraget

Azerbajdzjans Samra framför bidraget Miracle.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Azerbajdzjan

Artist: Samra

Sång: Miracle

Betyg: 3

När det kommer till Azerbajdzjan vet man flera saker: 1) Minst en, gärna åtta, svenskar har varit inblandade i bidraget på något vis, är det inte sång eller koreografi är det bakgrundsdansare eller snudd på artisten själv (i år är de tre stycken, de har skrivit lyrik och musik). Och Miracle följer ungefär samma spår, det känns modernt, fräscht och EXTREMT genombarbetat i studion. Mäktig och tydlig refräng med vokalstark tjej. Men får vi ett likadant bidrag även nästa år, då kommer jag inte vara lika glad. Dags att börja hitta er egen själ, Azerbajdzjan.

Annons

Annons

Här kan du se se bidraget

Montenegros Highway framför bidraget The Real Thing.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Montenegro

Artist: Highway

Sång: The Real Thing

Betyg: 1

Svårbedömt brölande bidrag från Balkan. De sjunger att de vill känna sig bättre, men det känns inte som att Highway tror på sin egen idé. Det är väldigt deprimerande och väldigt udda att detta är bidraget Montenegro verkligen vill skicka. Bjud på lite sköna ballader nu, kom igen!

Här kan du se se bidraget

Islands Greta Salóme framför bidraget Hear Them Calling.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Island

Artist: Gréta Salóne

Sång: Hear them calling

Betyg: 3

Jag verkligen hoppas och vill att Island vinner Eurovision Song Contest så fort det bara går. Förutom den allt mindre genpoolen (som nog skulle må gott av lite externa influenser, så att säga. Det finns ju för fan till och med en app där man kan jämföra sitt DNA mot aftonens ragg så att dennes dna inte är superlikt ens eget). Men det handlar mer om logistik och kulturkrockar. I ett land där man nu bygger tempel för Asa-tron känns det som att lite glitter och glamour kan behövas. Och det är inte alls omöjligt att Island kan vinna hela ESC, men inte med Gréta tyvärr. Hon gör ett jättebra arbete och det är en trevlig låt som säkerligen går till finalen, men inte mer än så. Tyvärr.

Annons

Här kan du se se bidraget

Annons

Bosnien och Hercegovinas Dalal & Deen och Ana Rucner och Jala framför bidraget Ljubav je.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Bosnien och Hercegovina

Artist: Daen & Dalaifeat Ana Rucner & Jala

Sång: Ljubav je

Betyg: 2

Är det något vi inte har blivit bortskämda med de senaste åren så är de balkanballaderna, som verkligen har lyst med sin frånvaro. Förr i tiden kunde det vara 4-5 stycken per år, nu får man en halvhyfsad vartannat år. Och tyvärr går Ljubav je in i den andra kategorin. Folkmusik blandat med duktiga sångare som sjunger om kärlek och bedrövelser, som sig bör, men den där ståpäls-effekten händer aldrig riktigt. Utan tvärtom, de släpper in en rappare på slutet som hade gett sig fan på att förstöra allt.

Här kan du se se bidraget

Maltas Ira Losco framför bidraget Walk On Water.

Bild: Maja Suslin/TT

Land: Malta

Artist: Ira Losco

Sång: Walk on Water

Betyg: 2

Kvällens sista bidrag, från Malta. En välsjungen ballad av det modernare snittet som hade mått bra av att skippa fotbolls-vibbarna i refrängen. För det här känns mer som ett sådant plojbidrag, som tagit sig självt på för stort allvar, som blir ett lands officiella EM-låt.

Här kan du se se bidraget


Fredrik Ytterström

010-709 79 23
fredrik.ytterstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan