Annons

Annons

Annons

Ludvika

Kopparberg kan få åtta heltidsbrandmän – "Det är inte befogat"

Deltidsbrandmännen i Kopparberg sade upp sig i början av april. Men nu kan ljusnarsberg ändå få behålla en brandkår, bestående av åt heltidsbrandmän. Detta efter räddningsnämndens senaste förslag.

Deltidsbrandmännen i Kopparberg sade samtliga upp sig i början av april. Enligt uppgifter till Nerikes Allehanda var det på grund av de tröttnat på att såväl arbetsgivare som ansvariga politiker inte lyssnar på deras synpunkter.

Det har varit svårt att rekrytera nya brandmän och det har gjort att den styrka som finns i Kopparberg har pressats hårt. Brandmännen säger att de i många år försökt få ansvariga inom ledningen och politiker att agera, men att inget händer.

En del av deltidskåren i Kopparberg.

Bild: Kristina Vahlberg

Annons

Men i dagarna lämnade räddningsnämnden in en begäran hos kommunfullmäktige i Ludvika, anledningen är att de vill ha extra anslag för att kunna bemanna räddningstjänsstyrkan i Kopparberg med åtta heltidstjänster.

Annons

Tanken från räddningsnämndens sida är att de åtta tills vidare-anställda brandmännen ska fördelas på fyra skiftgående grupper i en FIP(Första InsatsPerson)FIP-organisation, som ett sätt att kunna behålla räddningstjänststyrkan på orten.

– Vi föreslår en FIP-organisation i Kopparberg. En FIP-organisation gör det snabbare att komma till olycksplatserna. Och för att kunna ha FIP måste det finnas heltidsbrandmän, säger räddningsnämnden tf. förvaltningschef Göran Haag.

Kopparbergs brandskårs presstalesman Peter Jeppsson hyser inte lika stora förhoppningar till att den föreslagna organisationen kommer fungera bra.

– Om du är två brandmän på ett skift, visst du kanske kan ta hand om ett automatiskt larm på Kopparbergs Bryggeri där ingen insats behövs. Men ett hus som brinner, med personer inuti, kan du inte göra så mycket åt.

– Sen fungerar inte heltid i Kopparberg, det är inte befogat. Inte ens Lindesberg som är ett större område har heltid, så det känns som slöseri.

Kopparbergs räddningstjänst vid släckning av brand.

Enligt en rapport från räddningsverket(numera MSB) kostar varje minut 20 000 kronor rent samhällsekonomiskt. Genom att organisera räddningsstyrkan i form av en FIP-organisation räknar räddningsnämnden med att insatstiden kommer minska med ca 3,5 minuter. Vilket i sin tur årligen räddar liv, hälsa och egendom.

Annons

Annons

Då antalet larm är ungefär 120 st/år i Ljusnarsbergs kommun räknar räddningsnämnden med att summan blir cirka 8 miljoner kronor.

– Eftersom brandmännen i FIP-organisationen kommer finnas på stationen under sin dygnstjänstgöring gör att tiden det tar från larm till utryckning blir 90 sekunder, istället för som det är nu på fem minuter. Det kan rädda liv och egendom. Och rent samhällsekonomiskt är det en vinst också.

Peter Jeppsson menar att statistiken inte alltid är relevant i sammanhanget.

– Statistisk är alltid statistik. Säg det till den som sitter fastklämd i en bil, den bryr sig nog väldigt lite om statistik just då om vi inte är nog med manskap för att kunna få ut den.

LÄS MER: Brandmännen i Kopparberg har sagt upp sig

Förvaltningen har diskuterat andra förslag, men med hänsyn till de begränsade möjligheterna har de fastnat för en lösning med heltidstjänster.

– Summa summarum så anser vi att vi på det här sättet upprätthåller ett gott skydd för allmänheten, men i en annan form och det är viktigast.

Men någon dialog med deltidbrandmännen har nämnden inte fört.

– Efter som de har sagt upp sig så har vi inte haft någon part att diskutera med. Men jag har självklart tät kontakt med politikerna i ljusnarsberg och nämndsordförande och viceordförande.

Räddningsnämndens förslag är att öka anståndet med 1,8 miljoner kronor och de kommer ta ställning till förslaget under måndagen den 16:e maj, sedan kommer frågan gå vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Ludvika.

– Varför inte lägga de pengarna(1,8 miljoner) på deltidsbrandmännen som redan finns? Varför betala mer och få ett sämre skydd?, säger Peter Jeppsson avslutningsvis.


Martin Wik

023-935 40
martin.wik@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan