Annons

Annons

Annons

Ludvika

Förre brandchefens raseri mot heltidsförslaget – ”Det är idiotiskt”

Förslaget som Västerbergslagens räddningsnämnd lämnade in till Ludvika kommunfullmäktige har orsakat starka reaktioner. En av dem som reagerat starkast är Kopparbergs förre brandchef Börje Karlsson.

– Det är idiotiskt, såhär kan man inte göra med en räddningstjänst.

En del av de 19 deltidsbranmännen i Kopparberg.

Bild: Kristina Vahlberg

Det nya förslaget som Västerbergslagens räddningsnämnd har lagt fram är att anställa åtta heltidtidsbrandmän i Kopparberg, istället för dagens 19 deltidsbrandmän.

Förslaget har tidigare kritiserats av Kopparbergs brandkårs presstalesman Peter Jeppsson. Han har menat att två heltidstjänster är onödigt, samtidigt som det inte täcker det behov som finns vid större insatser. Och nu får han också medhåll av den tidigare brandchefen i Kopparberg, Börje Karlsson.

Annons

Karlsson som var brandchef i Kopparberg innan de slog ihop med Ludvika och blev Västerbergslagens räddningstjänst är mycket kritisk till förslaget.

Annons

– MSB har räknat på att Kopparberg har 120 larm per år och räddningsnämnden hävdar att man tjänar 20 000 kronor per minut. Men då kan man fråga sig, hur många av de där 120 larmen tjänar man verkligen 20 000 per minut på?

LÄS MER: Deltidskår i farozonen – men räddningsnämnden hölls utanför

Presstalesmannen Jeppsson säger att ungefär 60 procent av Kopparbergs alla larm innebär någon form av räddande insats(liv, miljö, egendom).

– Har man kravet på att förmågan att klara av dem(räddande insatserna) ska finnas, är minimal styrka +4, säger Peter Jeppsson.

Förre brandchefen Karlsson menar också att den låga bemanningen skapar problem, både ekonomiskt och i räddningsarbetet.

–För de utryckningar där det behövs mer än två brandmän så måste man kalla in en extra kår, från Grängesberg eller Guldsmedshyttan och det är inte gratis.

– Sen tar det goda 20 minuter innan dem är på plats och kan börja räddningsarbetet. En brand som pågått i 20 minuter, då finns det inte så mycket kvar att göra.

Det som Karlsson oroar sig mest över är räddningsarbetet när det kommer till liv och död.

Bild: Robert Jonsson

Men det som Karlsson oroar sig mest över är räddningsarbetet när det kommer till liv och död.

Annons

Annons

–Brinner det i en fastighet, samtidigt som det befinner sig en människa där inne. Då får man inte gå in i huset om man bara är två man, av risk för sin egen säkerhet. Då måste man invänta en förstärkning som är runt 20 minuter bort.

–Det håller inte, man kan inte ha en räddningstjänst som är för få för att göra det arbete som krävs. Det är idiotiskt, såhär kan man inte göra med en räddningstjänst.

LÄS MER: Fortsatta diskussioner om deltidskåren i Kopparberg

Karlsson menar vidare att under hans tid som brandchef fanns det riktlinjer som sade att brandmännen skulle ha påbörjat räddningsinsatsen inom tio minuter. Något han ställer sig frågande till hur det ska fungera med den tilltänkta organisationen.

Räddningsnämnden tf. ordförande Göran Haag vill inte kommentera Karlssons utspel eller diskutera saken i media.

– Vi för en dialog med parterna det rör. Vi jobbar på saken, sen kan jag tycka att klimatet kan bli lite uppskruvat i media. Men vi jobbar på saken och gör det vi kan. Sen om alla parter bli nöjda kan jag inte säga något om i det här läget.


Martin Wik

023-935 40
martin.wik@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan