Annons

Annons

Annons

Ludvika

Brandmannakonflikten över – Kopparberg lämnar Ludvika?

Konflikten vid räddningstjänsten i Kopparberg är över.
– 14 eller 15 av brandmännen tar tillbaka sina uppsägningar, säger Håkan Olofsson, ombudsman vid den fackliga organisationen Brandmännens riksförbund.

Håkan Olofsson konstatear att det varit väldigt konfliktladdat men att alla parter lärt sig något. Återstår nu att se om Kopparberg bryter sig loss från Ludvika och övergår till Nerikes brandkår

Bild: Billy Abraha

Beskedet kom på fredagseftermiddagen. Då hade brandmännen haft ett par dagar på sig att diskutera och fundera över det bud som arbetsgivaren Ludvika kommun presenterade i onsdags.

– I dag har deltidsbrandmännen i Kopparberg en beredskapsersättning på 4 000 kronor i veckan och det är samma ersättning som anges i det centrala avtalet. Nu kommer ersättningen att höjas med 20 procent, upplyser Olofsson.

Han uppger vidare att arbetsgivaren lovat att ta ett större ansvar för rekryteringen av ny personal och allmänt lovat att se mer till Kopparbergskårens behov. Här ingår att stöta på kommunernas intresseorganisation SKL om att villkoren för deltidsbrandmännen behöver förbättras.

Annons

Annons

Dessutom finns öppningar för en omfattande förändring av organisationen. Ludvika och Ljusnarsbergs kommuner har en gemensam organisation för räddningstjänsten och en räddningsnämnd där det sitter politiker från båda kommunerna.

Nu kan denna organisation komma att förändras i grunden.

– Brandmännen i Kopparberg har önskemål om att få tillhöra räddningskåren i Närke och detta önskemål har Ljusnarsbergs kommun stor förståelse för. Ludvika å sin sida har ju funderingar på andra samarbeten (kommunalförbund med i första hand Vansbro och Smedjebacken har diskuterats). Det är nog väldigt troligt att en organisationsförändring kommer att ske, konstaterar Håkan Olofsson.

Det var 19 deltidsbrandmän som sade upp sig i protest mot dåliga villkor och hade det inte blivit någon lösning hade de gått hem den 30 juni. Nu har i princip samtliga som är tillgängliga för tjänstgöring sagt ja till arbetsgivarens bud. Ännu är det oklart om även några som är tjänstlediga kommer att göra det.

– Men det här innebär att Kopparbergskåren även i fortsättningen har tillgång till fem man i beredskap. Man måste vara fem man för att få göra rökdykningsinsatser. Om det här inte löst sig hade man fått lov att ha en heltidskår och då hade det förstås blivit mycket dyrare för arbetsgivaren. Deltidskåren kostar drygt fyra miljoner per år, en heltidskår i Kopparberg skulle kosta 20 miljoner, hävdar Håkan Olofsson.

DT har sökt räddningstjänstens tillförordnade förvaltningschef Göran Haag för kommentarer.


Torbjörn Granling

0240-882 08
torbjorn.granling@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan