Annons

Annons

Annons

Sollerön

Solig start för vackraste motionsloppet

Ifjol vräkte regent ner över motionscykelloppet Siljan Runt, men i år sken solen samtidigt som kalla vindar svalkade de 4700 anmälda cyklisterna i årets lopp.

Cyklister i Siljan Runt på väg över bron till Sollwerön efter genomfört lopp.

Bild: Nisse Schmidt

– Det här blir sjätte loppet och i år med betydligt bättre väder än i fjol, säger Jonas Ericsson från Täby, men med rötterna i södra Dalarna.

– Siljan Runt är ett perfekt lopp i underbart vacker dalamiljö och inte minst byarna i Leksand är vackra. Sedan är det ett lagom stort och bra arrangerat lopp, säger Jonas och leder cykeln mot startlinjen.

Jonas Ericsson från Täby redo för sin sjätte Siljan Runt.

Bild: Nisse Schmidt

Annons

Det första Siljan Runt kördes 1968 med Falu-Kurirens leksandsredaktör John-Erik "JIBE" Blom som upphovsman och med Arvid Knutz på Sollerön som en av de dåvarande solleröledarna som nappade på Jibes förslag.

Annons

Några år senare klev Bertil Pellas in som ansvarig för det stadigt växande loppet, men i vintras skedde en rokad och Sollerö IFs ordförande Pontus Bråmer tog över ansvaret för Siljan Runt.

– Jag ville inte behålla hela ansvaret och fick sparken, ler Bertil, som istället ingår i den stora gruppen trafikvakter som styr trafiken.

– Det är säkert en kluven känsla för Bertil. Att slippa ansvaret kan säkert vara skönt, men jag vet hur mycket han samtidigt brinner för loppet, säger Pontus Bråmer.

Den långe ormen som fyller fotbollsplanen med cyklister ringlar sig sakta mot startlinjen med samma startprincip som Vasaloppets Öppet Spår.

Av de 4700 anmälda cyklisterna kom 4594 till start på Sollerön på lördagsmorgonen.

När 16-mila cyklisterna gett sig av på sin färd runt både Siljan och Orsasjön var det dags för 7-mila tramparna som skulle ge sig runt Orsasjön.

Redo för sjumilaturen runt Orsasjön är fr.v: Ursula Hjern, Vallentuna, Lena Ramdén, Vallentuna, Ewa Andersson, Vittinge och Ulrica Cajander, Vittinge.

Bild: Nisse Schmidt

I pool position, längst fram stod fyra kvinnor som skulle göra sitt första lopp. Kvartetten Ursula Hjern, Vallentuna, Lena Ramdén, Vallentuna, Ewa Andersson, Vittinge och Ulrica Cajander, Vittinge, såg fram emot en skön tur.

– Riktigt vad som väntar vet vi inte, skrattade damerna innan de gav sig iväg först av alla runt Orsasjön.

Det gjorde däremot Viktor Sandén från Gävle, som bevisar att det går att cykla Orsasjön runt med hjälp av armarna.

Annons

Annons

– Jag har brutit nacken och är förlamad, men jag kan använda armarna, förklarar Viktor, som gör sitt andra lopp.

– Nu ska det gå lite snabbare än ifjol då det var riktigt blött, hopas Viktor, som kan få upp en riktigt bra fart med sin armcykel.

Det lyckades han också med och klarade fyra timmar med tio minuters marginal.

Viktor Sandén, Gävle redo för Orsasjön runt med sin armcykel.

Bild: Nisse Schmidt

Alla som genomför Siljan Runt får en specialdesignad dalahäst och de som genomförde loppet för 10:e, 20:e, 30:e och 40:e gången fick större hästar.

– En perfekt dag att cykla konstaterade Yvonne Bengtsson från falun när hon hämtade ut soin tionde häst.

Torbjörn Goth Sollerö IF konstaterar att Yvonne Bengtsson från Falun genomfört sitt tionde lopp och får en jubileumshäst.

Bild: Nisse Schmidt

Tionde hästen fick också Eva Hävermark från Mora efter genomfört lopp runt Orsasjön.

Eva Hävermark, Mora belönades med större häst efter hennes tionde Siljan Runt.

Bild: Nisse Schmidt

Den som kammade hem den största av hästarna var Benneth Larsson från Österbybruk som genomförde sitt 40:e lopp när han trampade i mål efter 6 timmar och 21 minuter.

Nästa år får dock arrangörerna plocka fram en än större häst för då har Stig Johansson möjligheten att bli den förste att cykla 50 lopp, det då han cyklat samtliga lopp! På lördagen behövde Stig från Fagersanna drygt nio timmar för de 16 milen runt Orsasjön och Siljan.

Annons

Annons

Bland elitcyklisterna som startade i grupper före de "vanliga" motionärerna återfanns förre cykelstjärnan Susanne Ljungskog som cyklat till sig två VM-guld och en rad topplaceringar i klasiska Solleröloppet och nu genomförde Siljan Runt på 7 timmar och 11 minuter. Likaså de senaste årens segrare i Solleröloppet, Christoffer Stevenson . Solleröloppet som inte blir av i år. Men runt Siljan och Orsasjön cyklade 4594 cyklister i strålande solsken.

Siljan Runt cyklisterna passerar kyrkan där loppet länge startade, men sedan många år är start- och mål flyttat till idrottsparken.

Bild: Nisse Schmidt

De senaste två åren har Christoffer Stevenson vunnit Solleröloppet. I år blev det en dalahäst för insatsen i Siljan Runt. Betydligt lättare att få plats med en de gubbstolar som följde med segern i Solleröloppet, konstaterade Christoffer.

Bild: Nisse Schmidt


Nisse Schmidt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan