Annons

Annons

Annons

Triathlon

Dalasegrar i Örebro triathlon – Danielsson och Graaf först över mållinjen

Att svenske VM-triathleten Karl-Johan Danielsson, 30, kom till Örebro och försvarade titeln i Örebro triathlon, på finfina tiden 3.53.54, förvånade ingen.
Tja, i varje fall ingen som inte visste om Hedemorabons bakgrund.

Karl-Johan Danielsson försvarade titeln i Örebro triathlon...

Bild: Jonas Brännmyr

...liksom Emma Graaf.

Bild: Privat

För bara två veckor sedan körde han nämligen världens tuffaste ironman på Lanzarote, som inte bara bjuder på de sedvanlinga 3,8 kilometerna simning, 18 milen cykling och det avslutande maratonloppet – utan som därtill bjuder har över 2 500 höjdmeter som ska besegras.

Danielsson, som har 8.21 som personbästa på ironmandistansen, slutade elva på 9.20. Och beslutade sig efter det kraftprovet, och trots att benen inte alls svarat på träning de senaste dagarna, för att ställa upp i tävlingen i Örebro.

Annons

Annons

– Ska jag vara ärlig hade jag nog inte tävlat någon annanstans än här i Örebro i dag. Hade det varit något annat lopp, vilket som helst, så hade jag nog passat, men den här tävlingen är väldigt rolig. Det är en bra bana, väldigt gemytligt. Jag gillar det verkligen här, säger "KJ".

När han väl bestämt sig att starta var det ingen handbroms i, direkt. Danielsson var snabbast upp ur Svartån, efter 1 900 meters simning, redan efter 23.08. Drygade ut till sexminutersledning under den nio mil långa cyklingen ut mot Ekeby-Almby och till en bra bit över tio minuter i mål efter halvmaran löpning längs Svartåns strand.

– Jag kunde aldrig explodera i dag, men det var jämn gas hela tiden. Jag hade inte kunnat öka varken i löpningen eller i cyklingen, men kunde hålla samma fart. Det var skönt att det inte blev någon spurtstrid i dag, säger han.

Adam Stenman, Stockholm, tog andraplatsen 11,5 minuter bakom Danielsson och Fredrik Robertsson, Stockholm, var trea, ytterligare drygt tre minuter efter.

Emma Graaf, från Sunnansjö utanför Ludvika, vann damklassen efter att ha passerat förra VM-guldmedaljören Emma Igelström, från Göteborg, i den avslutande löpningen. Igelström, som var väntat överlägsen i simningen och behöll ledningen över cyklingen, blev till slut trea efter att även Örebrobördiga stockholmaren Anna Hellström tagit sig förbi.

Annons

För KJ Danielsson är sommarens stora mål UK ironman i Bolton den 17 juli, och därefter planerar han att i höst antingen köra ironmantävlingen i Cozumel, Mexiko, eller VM på Hawaii.

Annons

– Två eller tre ironmantävlingar är vad man klarar på en säsong. Eftersom vi aldrig springer fräscha och lika snabbt slår vi inte sönder kroppen på samma sätt som rena maratonlöpare gör när de tävlar. Det blir inget fysiskt tokslitage av ett ironman. Det handlar mer om att man bränner mentala tändstickor, och man måste vara rädd om huvudet. För får man slut i tändsticksasken kan det dröja länge innan man kommer igen.Men ett Örebro triathlon har han uppenbarligen alltid plats för i tändsticksasken.


Jonas Brännmyr

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan