Annons

Annons

Annons

Annons

Ludvika Centrum

Därför frias våldtäktsmannen från Fredsgatan av hovrätten

Minst en av dem är våldtäktsman. Möjligen två av dem. Men det kan inte uteslutas att en av de tre faktiskt är helt oskyldig. Därför frias en skyldig våldtäktsman när Svea hovrätt frikänner alla tre åtalade för den grova våldtäkten vid Fredsgatan

Text: 

Det är dessutom inte enig hovrätt som friar dem. En av nämndemännen anmäler skiljaktig mening och vill fastställa tingsrätten dom. Där dömdes alla tre till vardera fyra års fängelse för grov våldtäkt, till att betala offret 166 000 kronor i skadestånd och till att utvisas ur riket med förbud att återvända före 2026. De är nu alla tre sedan en dryg vecka tillbaka på Ludvikas gator.

Falu tingsrätt dömde alla tre för att i samråd ha medverkat till att offrets drogs in på gården där övergreppet skedde och till att hon utsattes för den grova våldtäkten. Den avbröts för övrigt av att vittnen hörde vad som pågick, sprang till platsen och fick männen att fly. En av de tre har i båda dostolarna sedan också beskyllt båda sina kamrater för att han våldtagit offret medan han själv ar åskådare.

Annons

Annons

Minst en av de tre åtalade är våldtäktsman. Ändå frias alla tre.

Hovrätten är enig med tingsrätten om det mesta. De tre befann sig på brottsplatsen med offret när hon utsattes för sexuella övergrepp. Hovrätten anser det också belagt att 25-åringen som skyller på kamraterna kysste offret vid inledningen av övergreppet. Vem som i övrigt gjorde vad bedöms däremot inte tillräckligt klarlagt. Offret har själv lämnat oklara uppgifter och även sagt att en av de tre var i stort sett passiv.

Avgörande är enligt hovrätten att klargöra vem som gjorde vad. Även tingsrätten var osäker i den frågan men ansåg det klarlagt att alla agerat i samförstånd och därmed kunde dömas. Så gör också hovrättsnämndemannen som vill fastställa domen. Men inte hovrättens majoritet. Inte ens kvinnan påstående att den som kysste henne höll henne fast under våldtäkten anses tillräckligt säkert. Inte heller hans utpekande av kamraterna.

Annons

Resonemanget leder till att Svea hovrätt inte finner det klarlagt vilka två av de tre som våldfört sig på offret. Vilket leder till att alla tre frikänns. Offret går miste om sitt skadestånd.

Annons

I och med domen blir fallet ett så kallat "Lindome-fall". Uttrycket uppstod efter dödsmisshandel av en äldre man i Lindome. Minst en av två gärningmän måste ha utfört dödsmisshandeln. En av dem fälldes för mord i tingsrätten varefter båda friades då det inte kunde avgöras vem somutfört misshandeln. Fallet blev på så sätt ett talesätt.


Gubb Jan Stigson

023-475 82
gubb-jan.stigson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan