Annons

Annons

Annons

Fotboll

Dagen då Sollerö IF kallade till presskonferens – och blixten slog ner

En efter en ploppar de upp igen, småklubbarna runt Siljan. Och den här gången handlar det om så mycket mer än bara fotboll. Sporten åkte till ett soligt Sollerö IP – och hamnade mitt i en improvisationsteater. – Blir det sådant här väder så räknar jag med 500 personer på lördag, säger Kalle Matsson, lagledare i Vikapojkarna. Sedan slog blixten ner.

SE MATCHEN Vikapojkarna–Sollerö IF på matchsidan här

SE MATCHEN IFK Mora–Avesta på matchsidan här

Den 16 juli 2014 publicerar DT ett reportage om insomnade fotbollsplaner.

LÄS MER: Från fotboll till ölbryggeri

Från Ovansiljan märks Oxbergs IP, Moränget i Nusnäs och Sollerö IP – arenor där det inte spelats någon seniorfotboll på många år.

Ett drygt halvår senare har Jon Böhlmark, 38, vunnit budgivningen om ett hus på Buslarsvägen på Sollerön.

Annons

Under de senaste somrarnas besök hemma på ön har han lidit av att se Sollerö IP ligga öde.

Annons

– Ni får skämmas. Det finns en fin arena och det finns 1 200 personer här och det finns betydligt mindre orter som har fotbollslag, har han sagt till kompisarna.

Som nybliven Solleröbo måste han för sin egen trovärdighets skull nu göra någonting åt saken.

Kalle Matsson, dåvarande tränare, på Svale IP uppstartssäsongen 2012.

Bild: Gunnar Bäcke

I Vika, en dryg mil åt nordväst, är fotbollsverksamheten återstartad sedan 2012.

– Planen hade klippts varje år, men det var ingen som hade varit där. Nu började det bli fler och fler som var där och lattjade på skoj och då tänkte vi att, "vi startar upp ett lag". Så då började vi med ett år träning och körde träningsmatcher mot dem som redan spelade i serien. Första matchen vi spelade var mot Dala-Floda. Vi vann med 5–2. Det var första matchen vi spelade på 20 år. Och sedan efter det var vi med i serien nästa år, berättar Kalle Matsson, lagledare och spelare i Vikapojkarna.

Redan första året, 2013, blir det en andraplats i division 7 norra, fem poäng bakom Våmhus.

2014 slutar laget trea, fem poäng efter seriesegrande IFK Mora U, sedan Olof Engman vunnit skytteligan på 32 mål.

Vikapojkarna vinner också publikligan med imponerande snittet 118 åskådare.

Men det ska komma ännu bättre tider.

Jon Böhlmark.

Bild: Markus Josefsson

I Uppsala, där han fortfarande bor sedan två år tillbaka, går Jon Böhlmark en kamp mot klockan.

Han har fått helgen på sig av Dalarnas fotbollförbund att anmäla ett lag.

Problemet: Den spelarbrist som tvingade laget att lägga ner fem år tidigare råder fortfarande.

Annons

Böhlmark har inget annat val än att åka hem till Sollerön.

Tillsammans med Jan-Åke ”Jompa” Häll, legendarisk ledare i Sollerö IF som de senaste åren kritat linjerna på fotbollsplanen utan att föreningen han själv spelade i för 50 år sedan har haft något a-lag som har kunnat utnyttja den, tar han bilen över bron och upp till Gesundaberget.

Annons

På det nyöppnade asylboendet finns det som saknas nere på Sollerön – killar som vill spela fotboll.

Inbäddat innehåll

Den 7 juni 2016 är en stor dag för Sollerö IF:s fotbollssektion.

För första gången har klubben kallat till en presskonferens.

Anledningen är, förklarar moderatorJon Böhlmark, den match som ska spelas på Svale IP i Vika fyra dagar senare.

På bara ett år har de två grannklubbarna Sollerö IF och Vikapojkarna skapat ett derbymonster, ett alldeles eget Slaget om Siljan.

Förra årets matcher mellan de båda ärkerivalerna lockade 350 personer till Sollerö IP och 250 personer till Svale IP, siffror som förde föreningarna upp i toppen av hela Dalarnas publikliga.

Presskonferens inför Vikapojkarna–Sollerö IF, Marcus Hofvander, Kalle Matsson och Frank Lettenström

Bild: Markus Josefsson

Lördagens match är tänkt att slå alla tidigare rekord.

– Blir det sådant här väder så räknar jag med 500 personer. I fjol hade vi utan något större arrangemang 250. Och i år har vi haft 125 i snitt. Och det var ju helt vanliga matcher utan någonting. Det var kiosken som var öppen. Nu har vi ett lokalt rockband från Mora som kommer att spela live på en dansbana vi har där. De kommer att sätta igång och spela en halvtimme innan matchen och sedan spelar de i halvtid och efter matchen fortsätter festen. Jag hoppas att många stannar från båda lagen och publiken och får en trevlig kväll, säger Kalle Matsson.

Annons

För första gången kommer det heller inte att vara gratis att se en division 7-match.

– Vi behöver finansiera att vi tar dit ett band och då tror vi inte att det räcker med försäljningen i kiosken, utan det kommer att kosta 20 kronor.

Inbäddat innehåll

Annons

Benjamin Grundtman, 24, är en av dem som har valt spel i ”popserien” division 7 norra i stället för högre upp i seriesystemet.

– Jag har spelat många säsonger i IFK Mora till exempel och valde att avsluta den satsande karriären för några år sedan och hade väl ingen motivation att spela egentligen. Men det här har väl ändå tänt lite, som spelande tränare i Sollerön och att bara åka runt i byarna och spela mot goda vänner. Och det har varit många fina kamper. Framför allt mot Vikapojkarna, med bra mycket mer publik än vad lagen i fyran lockar när man har spelat på Prästholmen. Det har varit många fina kvällar och dagar. Framför allt kanske när vi mötte Vikapojkarna förra året här på "parken".

Presskonferens inför Vikapojkarna–Sollerö IF. Från höger Benjamin Grundtman, Jon Böhlmark, Bashar Khalid, Marcus Hofvander, Kalle Matsson, Frank Lettenström och Jompa Häll.

Bild: Markus Josefsson

Improvisationsteatern fortsätter med Jon Böhlmark som regissör.

Linus Schedvin, spelare i Sollerö IF, är en av dem som har bjudits in som publik på presskonferensen.

– Har du någon fråga Linus? frågar Böhlmark.

– Ja, till Vikapojkarna. Det går rykten om att er skyttekung Eric Westlund inte ska få fortsätta spela för klubben. Stämmer det?

Kalle Matsson kommer snabbt med en tydlig dementi.

– Nej. Från början var det så. Både Erik och Daniel (Simons Pettersson) – de ligger etta och tvåa i skytteligan – har kontrakt med Kais Mora i innebandyn. Men Kais har fått ny tränare och de har insett att de spelar i division 1 nu och inte SSL längre och de har fått tillåtelse att kombinera fotboll och innebandy så länge det inte krockar med innebandyn, så för tillfället kommer det inte att vara några hinder för någon av dem att vara med.

Annons

Matsson passar också på att utnyttja presskonferensen till att släppa en bomb.

– Vi hade en som heter Olof Engman som var med för två år sedan. Han gjorde 36 mål på en säsong och i fjol gjorde vi 30 mål hela laget när vi tappade honom. Så det var en klippa vi tappade och nu är han på väg hem igen. Han är på väg att flytta ur i Västerås så vi kommer även att få lite tillskott därifrån, som ansluter till truppen, men jag vet inte riktigt när.

Annons

Jon Böhlmark:

– Inte redan på lördag, hoppas jag.

Georgios Miaris och Tobias Leising leder joggningen runt planen på Sollerö IP.

Bild: Markus Josefsson

Det finns en oro i Sollerö IF inför matchen.

Vikapojkarna har, efter klubbens sämsta säsong sedan återstarten med en femteplats i division 7 norra 2015, gått fram som en ångvält i serien 2016.

– Det kommer att bli svårt, för Vikapojkarna har vunnit varje match i den här divisionen, så vi måste försöka mer för att klara det, säger lagets grek Georgios Miaris.

– Vi börjar varje match nervöst, så när vi får fart är det bra, men när vi släpper in mål vet jag inte. Vi hade en väldigt bra match mot Orsa (seger 9–0), så vi trodde alla att vi skulle vinna igår (mot Rättvik, förlust 1–2), men jag vet inte. Vi var inte där, hade ingen koncentration eller någonting, säger målvakten Tobias Leising från Holland.

Kanske var det faktum att den muslimska fastemånaden ramadan inleddes samma dag en bidragande faktor. Flera spelare i laget är muslimer.

Klart är i alla fall att det inte är enkelt att få laget att prestera som en enhet.

– Kommunikationen är svår ibland. Vi har tio nationaliteter i laget. En från Norge, en från Grekland, en från Holland och så spelare från Sverige, Iran, Irak, Afghanistan, Syrien och Albanien. Alla vill vinna och skapa ett lag. Men vi har fått många mål mot oss på grund av dålig kommunikation, säger Tobias Leising.

Annons

– Det blir bättre varje vecka när vi tränar, men ibland är det 40 personer på träningen, ibland 20 personer, ibland bara fem stycken från a-laget.

Georgios Miaris, Tobias Leising och Foroutan Gholami.

Bild: Markus Josefsson

En av spelarna som behöver tolk för att göra sig förstådd är Foroutan Gholami.

Gholami är kurd från Iran, har en historia av att bli flyttad mellan asylboenden och har varit på väg att flyttas från Gesunda två gånger.

Annons

– Men han har varit en tillgång både på och utanför planen. Bland annat har har hjälpt till på de arrangemang där vi har varit funktionärer, berättar Jon Böhlmark.

I det Sollerölag som har gjort 19 mål på fem matcher och ligger trea i division 7 norra har Foroutan Gholami gjort två mål och ligger på femte plats i interna skytteligan.

– Alla kan förstå fotbollens språk, förklarar Georgios Miaris.

Och det är klart.

Det finns något viktigare i det här projektet än att vinna fotbollsmatcher.

På bara några år har fotbollen i Ovansiljan gått från fotbollsdöd till sjudande liv.

Och mycket är tack vare flyktingar som har kommit till boenden i Mora, Gesunda och Ryssa.

– Vi har Öna, Våmhus, Vika, Sollerön, Åsen och Orsa. Sex lag som har legat nere som har kommit igång, konstaterar Kalle Matsson.

Hur stor del är det asylsökande i de här lagen?

– Åsen har större delen av laget, Orsa har större delen av laget, Sollerön har fifty-fifty. Våmhus har inte så många, vi har inte så många. Siljansnäs har också många flyktingar, medan Öna väl inte har så många.

”Jompa” Häll:

– Visst är det positivt att vi kan börja igen och tack vare asylsökande. Det kan aldrig bli sämre av det, utan det är absolut bra.

Annons

– Jag tror att det har blivit ett uppsving även bland svenskar, säger Marcus Hofvander i Vikapojkarna.

Jon Böhlmark:

– Jo, det möjliggörs ju fotbollsspel på fler platser. Det är bra för alla som vill spela fotboll.

Jompa Häll.

Bild: Markus Josefsson

”Jompa” Häll tror på en framtid för fotbollen i Ovansiljan även efter flyktingvågen som sköljt över Sverige de senaste två åren.

Inför den här säsongen har klubbarna också, på eget initiativ, startat en sjumannaserie kallad Siljansserien för att säkra återväxten.

– Vi hoppas att det är något som Dalarnas fotbollförbund vill ta över och driva. Det är många byar som inte har tillräckligt med spelare för att få ihop ett elvamannalag, men som kan ställa upp med ett sjumannalag. Jag tror att det kan vara räddningen för småklubbarna.

Annons

Sollerö IF, Sollerö IF/Ryssa, Sollerö IF/Gesunda, Orsa IF, Orsa AFG, Uvboet/Åsen, Solglimten/Åsen och Rämgården/Åsen är lagen som gör upp i Siljansserien.

– Vi har spelat tre omgångar och det har slagit väl ut, säger "Jompa" Häll.

En av domarna som har dömt Siljansserien:

Foroutan Gholami.

Spelarna tar skydd under taket på Sollerö IP:s läktare när åskovädret drar in över Mora.

Bild: Markus Josefsson

Presskonferensen drar ut på tiden. Plötsligt står Solleröspelarna där och trampar och vill sätta igång träningen.

Samtidigt som bänkarna lyfts bort från gräset börjar det blåsa kalla vindar och himlen blir alldeles mörk.

Träningen hinner knappt ens börja innan sommarens första åskoväder drar in över Mora.

Åsksmällarna är desamma som de som slår ut radiomasterna och släcker signalerna för både FM-radio och markbunden tv från Mora och norrut i Dalarna.

Annons

LÄS MER: Åska drabbade stora delar av Dalarna – men onsdagen blir lugnare

Sollerö IP:s läktare blir ett tillfälligt skydd för dem som har kommit ner från Gesundaberget för det som för många av de asylsökande är dagens höjdpunkt.

Vissa av spelarna kan inte låta bli att fortsätta spela fotboll i spöregnet och tränarna Benjamin Grundtman och Jon Böhlmark måste vissla in dem – gång på gång.

Andra har större respekt för blixtarna som strålar över den mörka himlen.

– Jag måste åka hem. Hon är så rädd min sambo när det blixtrar så mycket, säger Jon Böhlmark.


Markus Josefsson

023-935 23
markus.josefsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan