Annons

Annons

Annons

Hedemora Centrum

Hedemora får förskola på obekväm arbetstid

Under sensommaren startar en kommunal förskola för natt- och helgarbetande i Hedemora.
– Det kommer att bli jättebra, säger Mia Karlsson , som fått pussla och förlita sig på släktingar för att få dottern Wilmas barnomsorg att fungera.

– Kommunen gick tidigare ut med en förfrågan om intresse för barnomsorg på obekväm arbetstid och vi fick in ganska många preliminära förhandsansökningar, säger Anki Rooslien, bildningsnämndens ordförande.

Under måndagens sammanträde beslutade nämnden därför att starta en natt/helgförskola i den redan befintliga Svedjans förskola. I tisdags informerades berörda familjer.

Mia Karlsson är ensamstående med dottern Wilma som är sex år på sitt sjunde. Hon arbetar inom äldreomsorgen, varannan helg och kvällspass.

De första åren efter föräldraledigheten var det tack vare hjälpsamma föräldrar och förstående arbetskamrater som hon överhuvudtaget fixade det.

– Det var ett jättepusslande. Jag jobbar heltid men tack vare snälla jobbarkompisar behövde jag oftast bara jobba en kväll i veckan. Men det var en jättejobbig situation och jag tyckte aldrig att jag kunde ha barnvakt för att göra något annat, övrig tid.

Annons

Annons

När Wilma var drygt tre år fick Mia av en slump veta att det fanns möjlighet till barnomsorg kvällar och helger i Hedemora. Och hon hade tur och fick en plats.

– Malin är fantastisk. Hon är en underbar person och Wilma får övernatta i hemmiljö, säger Mia.

– Jag tycker det är roligt hos Malin för man får titta på film före maten, säger Wilma med bus i ögonen. Och bygga med lego och så har hon ett helt rum med pysselsaker där jag brukar sitta och pyssla. Och så har hon katter.

Men trots att både Mia och Wilma är nöjda med nuvarande arrangemang , är det inte helt klockrent. Enligt arbetstidslagen får Malin får bara jobba varannan helg.

– Och det är förstås de helgerna som jag inte jobbar, säger Mia.

Hon har löst det på annat sätt, med Wilmas morföräldrar och vänner. Men med den nya förskolan, där även Malin kommer att arbeta, blir allt så mycket enklare.

– Det kommer att bli ännu bättre med möjligheten till barnomsorg alla kvällar och helger. Mina föräldrar börjar bli gamla och det är kul om de kan får ha Wilma för att de vill och orkar, inte bara för att jag jobbar. Nya förskolan blir absolut ett lyft och kommer att bli fullbelagd, det är jag helt övertygad om, säger Mia.

Mia Karlsson är ensamstående mamma och jobbar heltid och på obekväma tider. En natt- och helgöppen förskola för dotterna Wilma kommer att göra livet så mycket enklare.

Bild: Eva Langefalk

Inga ombyggnationer av Svedjans förskola krävs , det som behöver göras inför starten är att köpa in sängar och annat för övernattande barn.

Annons

– I vår majoritetsförklaring står det att den styrande majoriteten i kommunen ska samarbeta kring frågan om att utreda en nattförskola i kommunen. Nu blev det bara lite snabbare än vi tänkt oss, säger Anki Rooslien som räknar med att verksamheten ska vara igång under senare halvan av augusti.

Annons

– Det är ett sätt att öka tryggheten för familjer anställda inom vårt område och att säkra upp den personal vi har,

I dag köper kommunen tjänsten med barnomsorg nätter och helger. Fem familjer har utnyttjat den servicen. Men nu när det visat sig att behovet har ökat blir det också ekonomiskt försvarbart driva natt/helgförskola i egen regi.

Under sommaren ska personal rekryteras. Och räknat på fem anställda beräknas den nya verksamheten kosta cirka 3,5 mijoner kronor per år.

– Bildningsnämnden har inte pengar för det här i sin budget, men vi har förankrat det och fått okej från högre instans att starta. Vi får extra pengar för andra halvan av 2016 och för 2017, säger Anki Rooslien.

Familjerna som nyttjat nuvarande natt- och helglösning bor på olika håll i kommunen. Dagtid har barnen tillbringat på sin kommunala förskola.

– Men allt eftersom det kommer nya barn erbjuder vi familjerna möjligheten att skriva in dem på Svedjan så att de inte behöver åka mellan olika förskolor. Vilket kanske är extra viktigt när det gäller små barn, säger Anki Rooslien.

" Det kommer att bli jättebra" säger Mia Karlsson som vet att behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid är stort.

Bild: Eva Langefalk

Annons

"Jag tycker det är jättekul hos Malin" säger Wilma som i snart tre övernattatr hos henne kvällar när mamma Mia jobbar.

Bild: Eva Langefalk


Eva Langefalk

0225-59 54 22
eva.langefalk@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan