Annons

Annons

Annons

Falun

Kunskapen förs vidare på Popkollot i Falun

Kända dalamusiker som Amanda Bergman och Karin Park besöker årets Popkollo i Falun för att peppa de unga deltagarna i musikbranschen.

Inbäddat innehåll

Under två veckor pågår Popkollo Falun som är ett musikläger för tjejer i åldrarna 12 till 18 år. Kollot arrangerades för första gången i Hultsfred 2003 på initiativ av Rättviksbördiga popartisten Marit Bergman och såg dagens ljus i Falun sommaren 2013.

Årets Popkollo i Falun är alltså den fjärde i ordningen och under två veckor deltar runt fyrtio unga tjejer i lägret inne i Arenans lokaler på Mormorsgatan. Under kollots första vecka har de unga deltagarna bland annat fått testa på olika instrument, sätt ihop band och lära sig skriva låtar.

Annons

– Det är riktigt roligt, man får utöva jättemycket musik och verkligen lära känna nya människor, säger Matilda Bergsten från Falun som tillsammans med fyra andra deltagare startat bandet The Diffriends som repar på egna låten ”Treated bad” när vi besöker kollot.

Annons

Läs också: Marit Bergman: "Popkollo jobbar konkret för enskilda individers utveckling"

Anastasia Steen, Fanny Norén, Karla Karlsson, Lisa Nordqvist och Matilda Bergsten har startat bandet The Diffriends under årets Popkollo i Falun.

Bild: Johanni Sandén

Under årets Popkollo Falun får deltagarna besök av två gäster i form av Amanda Bergman och Karin Park. Bergman var där för att hålla en workshop kring nervositet.

– Det är ganska stort för deltagarna att se att stora artister bryr sig också, och att de vill vara här och hjälpa dem framåt. Det ger inspiration. Även de som jobbar här som bandledare är musiker, säger Agnes Hjalmarsson som praktiserar som bandledare på årets kollo.

Agnes har själv varit en deltagare i Popkollo Falun och nu är hon alltså en av dem som för kunskapen vidare till de yngre. För henne har deltagande i musiklägret betytt väldigt mycket.

– Det skapar ju en trygg plats där man kan utveckla sin musik, man är inte lika drabbad av machokulturen här. Man vågar göra saker som man kanske inte skulle våga göra annars. Det är mycket stöttning här tillskillnad från där ute, säger Agnes.

Läs också: Manlig dominans på Dalarnas festivalscener

Annons

Annons

Ida Bergman och Agnes Hjalmarsson är bandledare på Popkollo Falun.

Bild: Johanni Sandén

Deltagarna i det nystartade bandet The Diffriends tycker också att det är skönt att få lära sig och skapa musik tillsammans utan killar.

– Ja, det är jätteskönt. Tjejer tänker typ likadant om musik och killar har mer tråkig musik. Inget illa menat haha, säger Fanny Norén.

The Diffriends repar under Popkollo Falun.

Bild: Johanni Sandén

I år har alla tjugofem Popkollo-läger runt om i Sverige ett övergripande tema i att fokusera på musikproduktion och ljudteknik. Det har gjorts en del landvinningar i jämställdheten inom musikbranschen men just den tekniska biten har fortsatt varit en väldigt manlig domän. Men bandledare Ida Bergman menar att Popkollo Falun ligger långt fram på just den punkten.

– När vi växte upp fanns det ingen som lärde oss om pedaler, det var en kunskap som killarna hade och behöll för sig själva. Så vi fattade inte varför det inte lät lika tufft som det gjorde för våra killkompisar. Så det har varit något vi har lärt oss när vi har dragit igång det här lägret. Vi vill ju att när de börjar att det inte ska vara något konstigt att de trycker på en distpedal eller vad det nu kan vara, säger Ida.

Läs också: Nu ska Popkollo Falun bli mer tekniskt


Johanni Sandén

023-935 67
johanni.sanden@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan