Annons

Annons

Annons

Falun

Högt sjuktal hos underrepresenterade kvinnor

De kvinnliga anställda hos Falu Energi och Vatten står för en stor del av sjuktalen. Samtidigt är kvinnor underrepresenterade i personalstyrkan i det kommunala bolaget. "Sjuktalen måste man analysera när vi inte är så många anställda", säger FEV:s HR-chef Ulrica Modigs.

Kvinnor utgör endast 22 procent av Falu Energi och Vattens, FEV, personalstab. De senaste fem åren har 27 kvinnor anställts. Under samma period anställde Falu Energi och Vatten 48 män och under fjolåret nyanställdes fem personer till bolaget.

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens iPhone-app

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens Android-app

Falu Energi och Vatten.

Bild: Christian Larsen

Annons

Hos FEV är den totala sjukfrånvaron i dag 6 procent. Männen utgör 4,29 procent av sjuktalen. Kvinnorna 10,43 procent. Långtidssjukfrånvaron i bolaget är vanligast hos personalen i åldergruppen 50 år och uppåt.

Annons

LÄS MER: Borlänge Energi slår FEV på fingrarna – läs varför

Ulrica Modigs är HR-chef på FEV och hon säger att det är en återspegling av arbetsmarknaden och att bolaget övervägs med mansdominerande yrken.

– I Falu kommun är det tvärtom, där är majoriteten kvinnor. Samtidigt har vi fler tekniska yrken och dit är det svårt att rekrytera kvinnor. Vi har ett par kvinnor på tjänster som drifttekniker i bolaget och vi ser att det börjar komma allfler kvinnor till de här yrkena, säger Modigs.

Vad gäller sjuktalen, framför allt hos de kvinnliga anställda på FEV, säger Modigs att det är någonting man måste till en början analysera.

– När vi inte är så många anställda så ser statistiken konstig ut och några stycken är ju långtidssjukskrivna. Om man tar bort långtidssjukskrivningarna så utgör kvinnor endast 3,5 procent där inte alla sjukskrivningar är arbetsrelaterade. Då slår det hårt på sjuktalen så generellt sett är sjuktalet lågt.

LÄS MER: Sandra praktiserade på Falu Energi och Vatten

Till den mansdominerade arbetsplatsen som FEV i dag är ser man svårigheter att rekrytera arbetskraft. Inte bara kvinnor.

Annons

Annons

– På vissa områden har det varit riktigt svårt som till exempel projektledare och till byggsektorn. Det är dessutom svårt att få tag på behöriga elektriker. Matchningen mellan det som företagen efterfrågar och det som finns på arbetsmarknaden stämmer inte alltid, säger Modigs.


Christian Larsen

023-475 95
christian.larsen@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan