Annons

Annons

Annons

Triathlon

Säter triathlon tvingas byta strategi för att överleva – "Vi känner inget stöd från förbundet"

Intresset för triathlon har exploderat i Sverige de senaste åren. Klassiska Säter triathlon är en drabbad tävling som tappat både elit och tävlingsklasser – och måste tänka om för att överleva framtiden. "I dagsläget är det inte aktuellt med tävlingsklasser", säger Kari Vesa, tävlingsledare.

På lördag är det dags för årets upplaga av Säter triathlon. Men arrangemanget har på bara några år gått från att ha varit en tvådagarstävling till en endagstävling.

Samtidigt har intresset för triathlon på bara några år växt explosionsartat i Sverige.

– Det är en jättefin expansion av idrotten. Vi är alltid mån om våra arrangörer och försöker alltid att vara till stöd. Förbundet har utvecklats men vi är fortfarande ett förhållandevis litet förbund, säger Ola Silvdahl, generalsekreterare, på Svenska Triathlonförbundet.

Säter triathlon har tappat eliten i den hårda konkurrensen. Nu satsar arrangören endast på motionärer.

Bild: Stefan Ericson

Annons

Den anrika tävlingen Säter triathlon har drabbats av den snabba utvecklingen. Det hävdar Kari Vesa, tävlingsledare.

Annons

Det är fyra år sedan Säter sedan hade en nationell stor tävling.

– Som jag ser det så finns det ingen mening för oss att arrangera någon elittävling om inte förbundet vill det. I dagsläget är det inte aktuellt med någon tävlingsklass, säger Kari Vesa.

För att överleva i den tuffa konkurrensen från andra tävlingar i större orter har Säters IF Triathlon valt att strunta i tävlingsklasserna.

– Vi har bestämt oss för att bara satsa på motionärer nu. Vi försöker att hitta ett format som kan passa oss bra inför framtiden.

Klubben upplever det som att förbundet inte längre ger lika mycket stöd åt arrangemang i mindre orter.

– Säter är inte intressant som tävlingsort längre. Förbundet vill lägga tävlingarna i storstäder. Vi känner inget stöd från förbundet. Vi får klara oss själva, säger Kari Vesa.

Svenska Triathlonförbundet svarar så här:

– Jag kan delvis förstå det. Men vi på förbundet kan inte ha alla tävlingar under våra armar. Vårt stöd hänger på ortens ambitionsnivå – och det bygger på att det finns en lokal motor som måste komma från ortens kommun, arrangör och inte minst näringsliv. Om man vill ha ett SM och kan leva upp till det, så får man ett sådant stöd. Samtidigt upplever vi det på förbundet som att det inte längre är samma driv i Säter som tidigare, säger Ola Silvdahl, generalsekreterare på förbundet.

Han poängterar att Säter som triathlonstad är viktig för Sverige.

Annons

– Säter har med all sin historik alla förutsättningar för att ha väldigt fina arrangemang. Det är en vacker miljö och det finns en fin story. Förbundet har ett stort hjärta till Säter. Vi kommer alltid att ha en koppling till Säter men det är inte förbundet som avgör stödet, säger Ola Silvdahl.

Annons

Intresset för triathlon har exploderat de senaste åren. Det är på gott och ont, menar Kari Vesa, tävlingsledare på Säter triathlon.

Bild: Stefan Ericson

***

​Ladda hem nya versionen av DT:s Iphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:s Android-app här

​Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens Iphone-app här

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens Android-app här


Marcus Simm

023-935 62
marcus.simm@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan