Annons

Annons

Annons

Smedjebacken

Reportage -Så återvinns din konservburk

Har du funderat ifall konservburken du källsorterar i metallförpackningskärlet hamnar på soptippen eller om den återvinns. Följ med till Smedjebacken för där blir din använda burk "grönt stål", zinken återvinns hos Boliden, slaggen blir rondellasfalt, glödskalsslam blir till lecakulor och restvärmen värmer Smedjebackens nya attraktion - utomhusbadet i sjön Barken.

Inbäddat innehåll

Alla har väl tänk tanken att det vi källsorterar nog blandas ihop och läggs på soptippen. Så vi följde konservburken väg från återvinningskärlet till att bli högkvalitativt lastbilsfjäderstål hos Ovako i Smedjebacken.

Det fina med stål är att det är 100 procent återvinningsbart.

Efter att dukällsorterat hamnar konservburken som består av stål och lite zink hosföretaget FTIAB och sedan hamnar den hos Ovako i Smedjebacken>

Bild: Mikael Hellsten

FTIAB är svenska förpacknings- och tidningsinsamlingen. Ovako är största mottagare av FTI:s konservburksinsamling. Din burk kommer i en sammanpressad fyrkantig klump till skrotgården i Smedjebacken.

Annons

Annons

– Vi har ökat användningen av konservburkar i vår elektrostålugn från 2 000 ton per år till mellan 8 000 och 10 000 ton. I Sverige så återvinns 20 000 ton konservburkar, så vi tar hand om de flesta, säger Torbjörn Sörhuus, kvalitets- och miljöchef på Ovako i Smedjebacken.

När vi tittar på burkarna ute på skrotgården så ser vi hur maskinföraren fyller två stora kärl med järnskrot av olika fraktioner. Torbjörn förklarar att olika skrotsorter blandas samman, ungefär på samma sätt som man följer ett recept när man bakar. I elektrostålugnen smälts 138 ton skrot per charge, som man säger.

Ovako tar hand om din konservburk som anländer som sammanpressade balar till Smedjebacken

Bild: Mikael Hellsten

Man tillsätter också tre ton kalk, lika mycket dolomit, 700 kilo skumkol och 2400 kubikmeter syrgas, vilket smälts samman av en mycket stor mängd energi.

Under 17 minuter förbrukar elektrostålugnen lika mycket el som en normalstor villa förbrukar på ett år. Ljusbågarna i ugnen har en temperatur på 6000 grader. När smältan nått 1650 grader är stålet klart och legeras.

16-17 gånger per dygn körs stålugnen och på ett år tillverkas 350 000 ton nytt stål av 390 000 ton skrot.

90 procent av Ovakos gröna stål är höglegerat kvalitetsstål, ofta använt inom fordonsindustrin som plattfjädrar till lastbilar, truckgafflar, knivar och skrapstål till jord- och vägmaskiner... Stålet används också till udda produkter som hästskor och världsartikeln järnvägsclips, som används i hela värden för att fästa rälsen.

Annons

Ovakos stålverk med världens effektivaste rökgasåtervinning, rörkonstruktionen på taket

Bild: Mikael Hellsten

Annons

Slaggen från ljusbågsugnen börjar bli en vanlig syn i våra rondeller , då 45 000 ton slagg per år blir asfalt som NCC använder i rondeller och på tysta vägar.

10 000 ton skänkslagg har man ännu inte hittad avsättning för, men forskning pågår. Att hitta användningsområden för restprodukter tar sin tid, det tog omkring tio år innan användning av slaggasfalt slog igenom.

9000 ton så kallat glödskal blir till ferroolegeringar som hittat sin användning i Norge.

700 ton glödskalsslam blir själva bindemedlet i lecakulor som tillverkars av Saint Gobain i Linköpingsfabriken med 98 procent lera och 2 procent Ovakoslagg.

Ovako steels slagg återvinns till 100 procent.

Bild: Mikael Hellsten

Zinken och andra tillsatser som finns i din konservburk fångas in i Ovakos nya rökgasfilter.

– Det är Europas modernaste rökgasfilter och trots 50 procent högre utsugningskapacitet så har vi fått ned energiförbrukningen med 40 procent, berättar vd Rickard Qvarfort som också fått ett amerikanskt pris för rökgasreningen så det är antagligen det effektivaste i hela världen.

6000 ton rökgasstoft återvinns till 100 procent av Boliden i Rönnskärsverken i Skellefteå.

Ovakos elektrostålugn ger många olika stålkvalitéer, som sedan valsas till platt- och rundstång samt specialprofil

Bild: Mikael Hellsten

Annons

Ovakos glödskal återanvänds iNorge som ferrolegering.

Bild: Mikael Hellsten

Torbjörn Sörhuus, vid en pall som ska bli truckgafflar i en tysk fabrik

Bild: Mikael Hellsten

Annons

Vd Rickard Qvarfort har fått bygga en rökgasreningsanlähggning som återvinner alla rökgaser. Stoftet från reningsfiltret görs till kulor och levereras till Bolidens Rönnskärsverk som återvinner zinken.

Bild: Mikael Hellsten

Det är som nämnts hett att göra stål och all elenergin ger massor med restvärme som sedan 80-talet återvunnits som fjärrvärme tillsammans med kommunens energibolag. Men på sommaren så har det bara blivit spillvärme fram tills i fjol.

– Nu skänker vi restvärmen till nya utomhusbadet i Barken och höjer temperaturen med ett par grader i badvattnet, myser vd Rickard Qvarfort som hoppas att varmbadet i Smedjebacken ska bli mycket uppskattat.

Tänk vad din konservburk kan användas till...


Bo Joffer

023-936 75
bo.joffer@mittmedia.se


Mikael Hellsten

0243-644 32
mikael.hellsten@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan