Annons

Annons

Annons

Falun

Gratis aktiviteter för Faluns barn – "Alla har rätt till ett roligt sommarlov"

Barn och ungdomar i Falun får just nu ta del av sommaraktiviteten Sjöhäng som är helt gratis. Dala-Demokraten besökte Tansenbadet i Grycksbo under det molniga men badvänliga Sjöhänget.

Sjöhäng pågår på olika badplatser från dag till dag omkring Falun. Det är helt gratis och är till för barn som vill bada, leka på land, paddla kajak, hoppa vattenstudsmatta och lära sig att rädda liv. Under onsdagen var fyra anställda på plats vid Tansenbadet i Grycksbo, tillsammans med många barn trots en halvmulen himmel.

Harald, 8 år, påväg ut i det blå.

Bild: Greta Hansson Vikström

8-åringen Harald lekte glatt med kompisar vid Tansenbadet och hoppade flitigt på vattenstudmattan.

– När det är kompisar här brukar vi spela fotboll, bada och hoppa från bryggorna, säger Harald, 8.

Annons

Camilla Malmling ansvarig för Sjöhäng.

Bild: Greta Hansson Vikström

Annons

Camilla Malmling är personen bakom Sjöhäng som tidigare varit friskvårdssamordnare, deltidsbrandman och undersköterska men jobbar numera som simlärare. När frågan kom om att göra något för barn och ungdomar vid Faluns sjöar, nappade Camilla och startade projektet Sjöhäng. Hon har fått köpa in badleksaker och utrustning från ett statsbidrag, bland annat en stor vattenstudsmatta och elverk för att kunna blåsa upp den.

– Hittills har det varit mycket barn på Sjöhäng varje dag. Fast det är lite mulet nu så kommer det folk ändå, säger Camilla Malmling, ansvarig för Sjöhäng.

Martin Pettersson, Camilla Malmling, Jonatan Bejmur, Amanda Fagerlund och Jakob Lundberg från Sjöhäng under onsdagen vid Tansenbadet.

Bild: Greta Hansson Vikström

Jonatan Bejmar som jobbar med barnen under Sjöhäng berättar att responsen på badplatserna är positiv.

– Det har varit mycket mer folk vid Tansenbadet nu under sommaraktiviteten, än tidigare och föräldrar har sagt att det varit väldigt kul att kommunen engagerar sig och att det är liv på badplatserna, säger Jonatan Bejmar.

Jakob Lundberg och Jonatan Bejmar visar livräddning vid Tansenbadet.

Bild: Greta Hansson Vikström

Livräddning är en del i Sjöhäng där ledarna visar barnen hur man kastar ut en livboj, simmar ut och räddar en person.

Annons

Annons

– Det är jätteviktigt att barnen får lära sig att livrädda. Vid en nödsituation blir man ju shockad själv, när man då övat på livräddning och känner att man kan det så känns det underbart att veta vad man ska göra vid en sådan situation, förklarar Camilla Malmling.

Harald, 8 år, gillar att bada vid Tansenbadet.

Bild: Greta Hansson Vikström

Hittills har sammanlagt 61 svenskar omkommit genom drunkning under 2016. I april omkom en äldre kvinna i Dalarna. Förra året omkom 122 svenskar, varav 7 personer omkom i Dalarna, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

Camilla Malmling berättar att drunkningsolyckor ofta sker för medelålders män som inte har flytväst och i samband med alkohol. Men hon förklarar även vikten i att hålla koll på sina barn hela tiden.

– Sitt inte med mobilen och titta ner. Det händer så fort så det är viktigt att man har uppsikt över sina barn. Det är livsviktigt att få lära sig simma och Falu kommun gör det möjligt för alla barn under simskolan, vilket är en stolthet för oss i Falun, att det ingår i skolverksamheten, säger Camilla Malmling, ansvarig för Sjöhäng.

Tansenbadet i Grycksbo under Sjöhäng.

Bild: Greta Hansson Vikström

Annons

Om kommunen får pengar till gratis sommarlovsaktiviteter nästa år igen vill Camilla gärna se att Sjöhäng blir en del av barnens gratisaktiviteter då också.

– Vi ser att det är populärt så vi vill gärna göra det igen. Jag är jätteglad att det här har gått att genomföra, för alla har rätt till ett roligt sommarlov, avslutar Camilla Malmling.


Greta Hansson Vikström

023-475 00
greta.hanssonvikstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan