Annons

Annons

Annons

Ludvika Centrum

Ludvika nobbades – nu uppvaktas Dala Mitt

Ludvika såg fram emot att den 1 januari 2017 få bilda gemensam räddningstjänst med Vansbro och Smedjebackens kommuner.
Men nu är planerna skrinlagda.

Om drygt ett år kan brandmännen i Ludvika ha Dala Mitt som sin arbetsgivare. Ett räddningstjänstförbund som i dag består av fyra kommuner och har 245 anställda.

Bild: Foto: Peter Ohlsson/Arkiv

Det var i december 2015 som kommunalrådet Leif Pettersson (S) berättade för DT att Ludvika hoppades få till ett förbund med de två grannkommunerna.

Annons

Annons

– Båda kommunerna är öppna för fortsatta diskussioner och det är ju så att på grund av deras storlek så behöver de i framtiden förmodligen samordna i någon form, sade han.

"Fortsatta diskussioner" blev det, men sedan slog både Vansbro och Smedjebacken igen dörren.

– Vansbro och Smedjebacken är inte intresserade. Så nu för vi resonemang med Dala Mitt, det är vår huvudinriktning, säger kommunalrådet Lars Handegard (V).

Om resonemangen går bra så ser Handegard framför sig att parterna först tecknar någon form av samarbetsavtal och att Ludvika så småningom blir fullvärdig medlem i Dala Mitt. Tidigast skulle det kunna bli aktuellt att bli medlem från 1 januari 2018. Förbundet Dala Mitt bildades 1998 och har Borlänge, Falu, Gagnef och Säters kommuner som medlemmar.

– Vi i Ludvika är nog för små för att själva kunna driva vår verksamhet på ett rationellt och bra sätt. Säkert finns det samordningsvinster att göra liksom att vi får tillgång till spetskompetens. Bland annat förfogar Dala Mitt över ett avancerat övningsområde i Borlänge.

Ludvika har sedan många år ett kommunalförbund med Ljusnarsbergs kommun. Men "Kopparberg" har signalerat att man vill lämna förbundet och i stället bli en del av räddningskåren i Närke.

Den tillförordnade förvaltningschefen vid räddningstjänsten får huvudansvaret för att utreda frågan om eventuellt samarbete med Dala Mitt.

Annons

Nuvarande chefen Göran Haag slutar den 30 september för att bli pensionär och i hans ställe kommer Rolf Hellberg att gå in som tillförordnad förvaltningschef. Hellberg har i dag rollen som tillförordnad räddningschef och det uppdraget övertas den 1 oktober av Kent Sjöberg.


Torbjörn Granling

0240-882 08
torbjorn.granling@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan