Annons

Annons

Annons

Ludvika Centrum

Smedjebackens vägran förvånar S-rådet i Ludvika

Smedjebacken vägrar att bilda räddningsförbund med Ludvika. Ett beslut som förvånar Ludvikas S-kommunalråd Leif Pettersson.
Men hans kollega i Smedjebacken ser ingen som helst anledning att gå ihop med Ludvika.

Kommunalrådet beklagar att Smedjebackens kommun, av någon anledning, inte är intresserad av ett formaliserat samarbete om räddningstjänsten.

Bild: Foto: Torbjörn Granling

– Jag vet inte varför de inte vill bilda ett räddningsförbund med oss och kanske även Ljusnarsberg. De har i princip inte varit intresserade av att lyfta frågan, säger Leif Pettersson.

Som DT tidigare skrivit hade Ludvika förhoppningar om att få till ett räddningsförbund tillsammans med Vansbro och Smedjebacken och nuvarande samarbetspartnern Ljusnarsberg. Både Vansbro och Smedjebacken har dock sagt nej och nu siktar Ludvika på att i stället bli medlem i Dala Mitt.

Mest verkar det smärta Leif Pettersson att Smedjebacken ställde sig så kallsinnigt till inviten.

Annons

– Det är synd att Smedjebacken väljer den här vägen. Vi har ju samarbete inom andra områden som vatten och avlopp, kulturskolan och gymnasieskolan VBU. Ambitionen är ju att stimulera respektive kommunorganisation att titta på samverkansmöjligheter.

Annons

– Men när vi frågat dem (om räddningsförbund) har de bara sagt att det kanske skulle kunna bli aktuellt på några års sikt.

Är du besviken över Smedjebackens ställningstagande?

Leif Pettersson funderar några sekunder innan han svarar:

– Besviken är att ta i. Men jag kan tycka att det är synd. Det hade kunnat vara en bra lösning för Ludvika, Ljusnarsberg och Smedjebacken, även om det kanske i förlängningen hade varit ett lite för litet förbund.

Ludvika har väldigt bråttom och där är inte vi

Smedjebackens S-kommunalråd förklarar det ljumma intresset med att "Ludvika har väldigt bråttom och där är inte vi".

– Vi har en väldigt väl fungerande räddningstjänst som är väldigt kompetent och drivs på ett bra sätt. Som det är nu så klarar vi oss själva med de samarbetsavtal som vi har. Till exempel har vi med Ludvika samarbetsavtal om funktionen räddningschef i beredskap, säger Fredrik Rönning.

Kommunstyrelsen i Ludvika beslutade i tisdags att ställa sig positiv till det så kallade interkommunala avtal med Dala Mitt som kommunens räddningsnämnd planerar att upprätta. Ett avtal som tidigast från 1 januari 2018 är tänkt att övergå i ett formellt medlemskap i Dala Mitt där i dag kommunerna Säter, Falun, Borlänge och Gagnef ingår.

Annons

Annons

Om Ludvika blir medlem från 2018, kan du lova att exempelvis brandkårerna i Grängesberg och Fredriksberg blir kvar?

– Lova är att ta i, men jag ser i dagsläget inga risker för dessa kårer, svarar Leif Pettersson.

Fredrik Rönning är inte det minsta intresserad av att bilda räddningsförbund med Ludvika. "Vi klarar oss själva", säger han bestämt.

Bild: Foto: Torbjörn Granling/Arkiv


Torbjörn Granling

0240-882 08
torbjorn.granling@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan