Annons

Annons

Annons

Hedemora

Därför stängdes SFI under en hel vecka: "En i personalen blev mordhotad"

Föregående vecka bedrevs ingen verksamhet hos SFI, Svenska För Invandrare, i Hedemora. Förvaltningschefen Stefan Grybb har varit förtegen om varför man tog beslutet, men nu väljer han att kommentera händelsen.

Manifestationen mot våld och förtryck, som ägde rum i Hedemora för drygt två veckor sedan, har minst sagt påverkat orten på många sätt. Bland annat beslutade sig SFI, Svenska För Invandrare, för att stänga igen verksamheten. Under en hel vecka.

LÄS MER: Ung kvinna ofredad i Hedemora

Stefan Grybb, förvaltningschef för SFI i Hedemora, har under perioden hållit en låg profil. Men nu väljer han att, genom en mailkonversation, ge kommentarer kring varför verksamheten valde att hålla stängt under så många dagar.

SFI i Hedemora höll stängt under hela förra veckan.

Bild: Elin Turpeinen

Annons

Annons

– En i personalen blev, efter manifestationen mot våld och förtryck, mordhotad. Det är även elever som har uttryckt för personalen att de känt sig kränkta. På grund av det här kände personalen sig otrygga i att kunna utföra sitt arbete, säger Grybb.

LÄS MER: Mordhotad efter manifestationen mot våld: "Du ska få betala med ditt liv"

Personen i personalen som Grybb refererar till är Mostafa Geha som ska ha mottagit ett hot alldeles efter manifestationen. Grybb menar att den händelsen är vad som bidrog till att man på SFI kom till en punkt där personalen upplevde att situationen inte var tillräckligt trygg för varken dem själva eller eleverna.

– SFI hölls stängt under en vecka så att Hedemora kommun som arbetsgivare och som utbildningsanordnare kunde skapa en plan för att öka tryggheten för elever och personal, säger Grybb.

Stefan Grybb, förvaltningschef, menar att personalen och eleverna kände sig otrygga i lokalerna.

Bild: Elin Turpeinen

Han bekräftar även att SFI:s rektor under den här tiden uttryckt orden "muslimsk maffia", men menar att han själv inte har några bevis på att någon sådan existerar.

Annons

LÄS MER: Rektor: "En muslimsk maffia i Hedemora"

Annons

– Under den här tiden har stressnivån varit extremt hög. Rektorn har vid ett tillfälle använt uttrycket "muslimsk maffia". Jag själv har inte några belägg för att det finns någon "muslimsk maffia", kommenterar Grybb.

SFI har sedan i måndags stått öppet och bedrivit verksamheten som vanligt.

Känner personalen och eleverna sig fortfarande lika otrygg på SFI eller har det blivit bättre?

– Det har blivit bättre, säger Grybb som dock inte vill kommentera mer specifikt kring vad man har vidtagit för åtgärder för att öka tryggheten på skolan.


Elin Turpeinen

023-936 43
elin.turpeinen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan