Annons

Annons

Annons

Berguvarna vid Falu gruva

Skadad berguvsunge kanske aldrig kan flyga igen – "Det hänger på pengar som vanligt"

En skadad berguvsunge hittades under torsdagen vid en av lavarna vid Falu Gruva. Berguvsungen får nu vård hos Rättviks Viltjour. Nu är det osäkert om uvungen kan komma att opereras för att kunna flyga igen.

Det var ett par turister som hittade den skadade berguvsungen vid Adolf Fredriks lave vid Falu Gruva vid 16-tiden under torsdagen. De reagerade på att berguvsungen attackerades av skator och kråkor.

LÄS MER: Länsteatern drar sig ur teaterprojekt i Falu Gruva

Annons

Uvungen, här hos Rättviks viltjour.

Bild: Emma Billbäck

Annons

LÄS ÄVEN: Berguvexpert: Den låda Falu gruva placerat ut är en ren dödsfälla för berguvarna

Berguvsungen fångades in i en låda och kördes till Rättviks Viltjour där det konstaterades senare att berguvsungen hade en svullen armbåge och behövde vård av veterinär.

Under fredagseftermiddagen röntgades uvungen och det konstaterades att benbitarna i vingen låg bra för en operation. Men det är inte säkert att den blir opererad.

– Om den inte opereras är risken överhängande stor att den aldrig kan släppas igen. Jag har kontaktat polisen för det är nämligen under staten det faller när vilt skadas. Vill det sig väl får vi loss pengar från vilskadefonden för operationen. Annars får vi gå ut på nätet med ett upprop att få in pengarna, säger Emma Billbäck på Rättviks viltjour.

Uvungen kan komma att opereras redan under helgen.

– Senast på måndag ska den vara opererad. Men som sagt, det hänger på pengar som vanligt.


Christian Larsen

023-475 95
christian.larsen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan