Annons

Annons

Annons

Hedemora

Lyfter frågan kring psykisk ohälsa genom temakvällar - pratar om missbruk, våld och sexualbrott

I Hedemora vill man att fler ska våga prata om psykisk ohälsa. För att lyfta ämnet kommer man under hösten att erbjuda föreläsningstillfällen med personer som på ett eller annat sätt drabbats av psykisk ohälsa - och lärt sig prata om det.

Birgitta Gustafsson är verksamhetsutvecklare hos Studieförbundet Vuxenskolan i Hedemora och Säter. Genom ett samarbete med Hedemora kommun, Finsam och NBV Dalarna anordnar man under hösten tre temakvällar då psykisk ohälsa tas upp genom olika föreläsningar.

LÄS MER: Beteendevetaren: "Därför är det idioti att inte medicinera vid depression"

Annons

– Man pratar inte särskilt mycket om psykisk ohälsa och det finns fortfarande mycket skam runt det, säger Birgitta.

Henrietta Lysén är en av totalt tre föreläsare som kommer till Hedemora under temakvällarna.

Bild: Privat

Först ut i raden av föreläsare är Henrietta Lysén från organisationen Vackra Maskrosbarn. Hon kommer till Hedemora under måndagskvällen för att prata om sina uppvelser kring den psykiska ohälsan.

Annons

– Hon kommer att prata om hur det är att växa upp i en dysfunktionell familj med missbruk, våld och sexualbrott, berättar Birgitta.

LÄS MER: Anhöriga står i fokus under höstens temakväller om psykisk ohälsa

Längre fram i höst kommer ytterligare ett par föreläsare, bland annat Britt-Marie Lundgren Ståhl, till Hedemora för att lyfta andra delar inom den psykiska ohälsan.

– Jag tror framförallt att man kommer märka att man inte är ensam om problemen. För ibland kan man nog känna sig ganska ensam i svårigheterna och då är det viktigt att få komma ut och se att det finns fler som befinner sig i liknande situationer, säger Birgitta.

Tidigare har man haft liknande arrangemang i Säter. Man upptäckte då att det fanns ett stort intresse kring ämnet och valde därför att lyfta det på nytt, men den här gången inom grannkommunen.

LÄS MER: Föreläsningar som ska bryta tabun

Annons

– Föreläsningarna är till för alla som är drabbade eller som är anhöriga eller liknande. Alla är välkomna, säger Birgitta.

Föreläsningen med Henrietta Lysén äger rum på måndagen den 17 oktober kl. 18.00-19.40 på Melinsgatan 7 i Hedemora. Fri entré.


Elin Turpeinen

023-936 43
elin.turpeinen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan