Annons

Annons

Annons

Berguvarna vid Falu gruva

Uvungen blev troligen överkörd – skadan komplicerad

Den uvunge, som heter Slig, som hittades förra torsdagen blev troligtvis överkörd av en bil. Nu visar sig skadan vara mer komplicerad än man tidigare befarat. Om en dryg vecka står det klart om den kan släppas fri eller om den fortsätta sitt liv i fångenskap.

Lars Lagerqvist, en av personerna bakom uvspaningarna vid Falu gruva och facebookgruppen "Berguvskameran i Falu gruva", meddelade under onsdagen att skadan på uvungen Slig är mer komplicerad än vad man fårn början trott.

LÄS MER: Då blev det klart med Sligs operation

Annons

Uvungen Slig hos Rättviks Viltjour under förra veckan.

Bild: Emma Billbäck

Det var i torsdags som Slig hittades av turister vid Falu gruva där den hjälplöst blev attackerad av skator och kråkor. Den fångades in och kördes senare till Rättviks Viltjour där man konstaterades att Sligs ena vinge var svullen. Senare konstaterade även veterinär att vingen var bruten.

Annons

Ingen veterinär i länet kunde dock ta sig an Sligs skadade vinge och han kördes till en viltklinik i stockholmsområdet där den kom att få vård av viltexperter.

LÄS MER: Då hittades den skadade uvungen av turisterna

Nu står det dock klart att uvens skada var med komplicerad än man befarat och chanserna till att den kan få leva i frihet är ytterst små.

– Vi får nog inrikta oss på att den inte kommer att släppas fri utan kommer att hamna på något zoo. Resultatet av operationen kommer att visa sig om 10 dagar (läs från onsdagen) då man kommer att ta bort gipsskenan, skrev berguvexperten Lars Lagerqvist på berguvarnas facebooksida under onsdagskvällen.

Lagerqvist berättar också att livet för en uvhane är extra hårt och tufft om den inte kan använda flygförmågan.

– Den måste vara frisk till 100 procent för att kunna jaga och försörja en familj och inte svälta ihjäl, förklarar Lagerqvist.

Annons

Lagerqvist har också fått berättat för sig av de som vårdar uven att skadan troligtvis beror på att den blivit överkörd av något fordon. Troligtvis en bil.

I området går det i dag en busslinje.


Christian Larsen

023-475 95
christian.larsen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan