Annons

Annons

Annons

Berguvarna vid Falu gruva

Framtiden både ljus och mörk för skadade uvungen

Prognosen för den skadade uvungen Slig ser både ljusa och mörka ut och utgången beror lite på Slig själv. I dag flaxar han levnadsglatt på vingarna på Stockholms Viltfågelrehab men frågan om han kommer att klara sig i det vilda är något som är långt bort i dag.

Uvungen Slig blev med all sannolikhet överkörd av något något fordon och fick sin vinge skadad. Slig hittades av förbipasserande turister den 13 oktober då han attackerades av kråkor och skator.

LÄS MER: Då hittades Slig med överkörd vinge

Annons

Uvungen Slig hos Rättviks Viltjour.

Bild: Emma Billbäck

Annons

Viktor Persson är ordförande för Stockholm Viltfågelrehab och han säger att som det ser ut i dag så finns det ingen chans att Slig kommer att släppas fri.

– Vingen var bruten på två ställen och i och med att det tog lång tid innan uven kom hit så hann muskulaturen strama till sig när benen låg omlott. Han har nu varit här i tre veckor och han flaxar med vingarna. Men att han nu skulle kunna klara sig i det vilda är det inte frågan om. Han skulle aldrig klara sig, berättar Persson.

LÄS OCKSÅ: Då blev det klart med operation och Slig kördes till Stockholm

Nu finns det flera alternativ för Slig beroende på hur han vill göra själv.

– Frågan är om han kan flyga i en stor bur, för flyga måste han. Blir han sittande så får han blåsor och sår på fötterna och då måste man avliva honom. Allt annat är djurplågeri. Men det är ännu för tidigt för att säga vilket projekt han kommer sättas in i, som ett avelsprojekt till exempel, säger Persson.

BILDEXTRA: Se nya bilder på Slig här!

Annons

I dag ser prognosen positiv ut för Slig i och med att han flaxar med båda vingarna.

Annons

– Jag tycker att han ser intresserad av att fortsätta leva och det blir nog troligtvis i en djurpark. Det krävs dock ytterligare en operation innan man kan säga något mer, säger Persson.


Christian Larsen

023-475 95
christian.larsen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan