Annons

Annons

Annons

Därför demokratisk socialism

Brev till ledarsidan: Aktivitet behövs

Våga tala ideologi! Säg att vi är demokratiska socialister! Det var temat för Göran Greiders ledare i Dala-Demokraten, DD, 18 november och det klingar som ett glatt budskap för mig.

Jag har många gånger fört fram samma tankar i tal och skrift, däribland i DD. Motiveringen är klar. Den demokratiska socialismen sammanfattar socialdemokratins historiska uppgift att utveckla demokratin på samhällslivets alla områden – politiskt, socialt, ekonomiskt och kulturellt.

Annons

Bland andra artisten Timbuktu (Jason Diakité), kommunalrådet Jan Bohman, f d partiledaren Mona Sahlin och försvarsminister Peter Hultqvist deltar i förstamajfirandet i Borlänge 2016.

Bild: Ulf Palm/TT

Det uttrycker därmed även viljan att förena idéerna om frihet, jämlikhet och solidaritet i den praktiska politiken.

Med dessa idéer som riktpunkt har den svenska arbetarrörelsen gemensamt gjort stora framsteg. Men på samma ideologiska grunder är det också lätt att peka på en rad omfattande brister.

Annons

Bara ett par exempel: Det är förnedrande att det finns så mycket av social otrygghet och orättvisor och att ett fåtal kapitalister på lösa grunder kan besluta om nedläggningar av företag som drabbar hela bygder och många familjer.

Här behövs ökad politisk styrning. Det finns ekonomiska tillgångar och det gäller att vi skattevägen fördelar dem på ett rättvisare sätt.

Mitt förslag är att vi inom den samlade arbetarrörelsen – fackligt och politiskt - medvetet satsar på ideologisk debatt och studier.

Mitt förslag är att vi inom den samlade arbetarrörelsen – fackligt och politiskt - medvetet satsar på ideologisk debatt och studier.

En ökad kännedom och känsla för den demokratiska socialismens idéer stimulerar medlemmar till aktiva insatser i det politiska och fackliga vardagsarbetet. Det är min övertygelse.

Låt oss starta omedelbart!

Lennart Svensson

Svar: Rätt tänkt! Det har betydelse bara att centrala idépolitiska ord uttalas. I tal, på möten, på sociala media och så vidare – så att de till slut når vanligt folk.

Annons

Varför säger alla slappt globalisering – när det borde heta världskapitalism?

Varför säger även S-politiker att landet slits isär – när de borde säga att klassklyftorna växer? Och så vidare.


Göran Greider

023-475 86
goran.greider@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan