Annons

Annons

Annons

Hedemora

Sex timmars arbetsdag för hemtjänsten i Hedemora kommun

Beslutet är taget. Under nästa år kommer en testgrupp inom hemtjänsten i Hedemora kommun få sina arbetsdagar kortade till sex timmar. Det beslutade kommunfullmäktige under tisdagskvällen.

Kommunfullmäktige i Hedemora beslutade under tisdagskvällen att en grupp inom hemtjänsten ska få prova sex timmars arbetsdag under ett års tid. Ett beslut som en av förespråkarna av förslaget och tillika kommunalrådet Ulf Hansson (S) är nöjd med.

– Jag tycker det ska bli intressant att följa projektet. Det finns inte alltför många försök gjorda och speciellt inte gjorda inom hemtjänsten, men vi hoppas att vi ska kunna sänka sjukfrånvaron inom testgruppen och att de ska må bättre under arbetstiden.

Ulf Hansson (S) är nöjd med att förslaget antogs och är förväntasfull på resultatet.

Bild: Eva Högkvist

Annons

Satsningen på sex timmars arbetsdag för testgruppen förväntas kosta 1,78 miljoner kronor. Förslaget har mött kritik, av bland andra Liberalernas ordförande i kommunen Anna Eling, som menat att det är en kvinnofälla.

Annons

– Isåfall är det en mansfälla på Kvarnsvedens pappersbruk eller på Boliden, jag har väldigt svårt att köpa det argumentet. Jag har ingen förståelse att få mer tid utanför jobbet automatiskt gör det till en kvinnofälla, menar Hansson.

Oppositionsrådet, Anna Eling, säger att testgruppen kommer känna sig lurade när de efter ett år med en sex timmars lång arbetsdag återgår till åtta timmar, för samma lön.

– Nu tror jag att det är vuxna människor vi talar om, som kan ta emot information. Jag har svårt att förstå det argumentet också. Jag har bara hört positivt från de man pratat med och alla tycker att det är värt att göra ett försök.

23 ledamöter i kommunfullmäktige röstade för förslaget om förkortad arbetsdag, medan 10 röstade emot. En av de som motsatte sig förslaget var Gustav Ericsson, oppositionsråd i Hedemora.

– Vi från oppositionen tycker det är oseriöst att nästan två miljoner, kanske mer, från skattebetalarnas pengar ska gå till att 17 personer ska jobba mindre under ett år. Två miljoner är ganska mycket pengar, för den summan skulle man kunna se till att sjuktalen sänks på andra mer effektiva sätt.

Gustav Ericsson (M) och Anna Eling (L) från oppositionen i Hedemora anser att förslaget är oansvarigt.

Bild: Pär Sönnert

Den skrala forskningen inom området och de få erfarenheter det finns att luta sig emot är något som Ericsson poängterar som avgörande i hans ställningstagande.

Annons

Annons

– Det här är ett projekt som man inte ver hur det ska slå, och då känns det dumt när man inte vet hur utfallet blir. Det kan bli så att sjuktalen ökar. Då får man mer sjukfrånvaro till en högre kostnad.

LÄS MER: Hemtjänst kan få pröva 6-timmarsdag

Ericsson menar att det minns andra sätt de 1,78 miljonerna kan komma till nytta.

– Man skulle kunna lyfta upp friskvården på ett annat sätt, man skulle också kunna anställa fler inom hemtjänsten. Anställa fler, istället för att 17 personer ska jobba mindre. Personalen vill bli lyssnad på och sedd, att då genomföra ett radikalt projekt utan vidare forskning är dumt.

– Ulf verkar tycka det är roligt att lilla Hedemora ska testa på det här, men man glömmer att det är skattebetalarnas pengar man hanterar. Pengarna kommer inte från ovan, det är faktiskt någon som har tjänat in dem, så jag tycker man ska vara varsam med dem.

Testet förväntas sjösättas under 2017, exakt datum är ännu oklart.


Martin Wik

023-935 40
martin.wik@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan