Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Kammarrätten avslår överklaganden om vargjakt

Det blir vargjakt även i början av nästa år, 2017. Åtminstone om beslutet i kammarrätten i Sundsvall står fast. Rätten har nämligen avslagit samtliga överklaganden från Naturskyddsföreningen i de fyra län där länsstyrelserna tidigare gett klartecken för vargjakt.

Tidigare i år har fyra länsstyrelser beviljat licensjakt på sammanlagt 24 vargar i Dalarna, Gävleborg, Värmland samt i gränstrakterna mellan Örebro län och Värmlands län. Det rör sig om sex vargar i respektive område.

Bild: Leif Olsson

Annons

Beslutet överklagades, inte helt oväntat, av respektive läns Naturskyddsföreningar men ändrades inte när förvaltningsrätten i Luleå sade sitt.

Senaste vändan blev känd på fredagen, dagen före julafton, när alltså även kammarrätten i Sundsvall, lät länsstyrelsernas ursprungliga beslut gälla.

”Vad klagandena anfört och åberopat föranleder inte kammarrätten till annan bedömning än den förvaltningsrätten gjort”, skriver kammarrätten i tre likalydande domslut.

Annons

LÄS MER: Utan jakt kan vargstammen bli lägre än föregående år

På torsdagen beslutade för övrigt Naturvårdsverket, att förlänga rovdjurslänens rätt att besluta om skyddsjakt på björn, lodjur och varg från 1 januari 2017 till och med 30 juni 2020. Endast länsstyrelsen på Gotland undantas från beslutet.

– Den politiska inriktningen är att rovdjursförvaltningen ska skötas regionalt och då ska beslut om skyddsjakt även i fortsättningen fattas nära de som berörs, säger Gunilla Ewing Skotnicka , Naturvårdsverket.

Rätten att besluta om skyddsjakt på järv delegeras till länsstyrelserna i de norra och mellersta förvaltningsområdena. Den delegationen gäller endast under nästa år.

LÄS MER: Licensjakten klar – 24 vargar ska skjutas

Samtidigt uppmanar Naturvårdsverket berörda länsstyrelser att iakta försiktighet vid skyddsjaktsbeslut på järv. Antalet järvar har, enligt inventeringarna, minskat sedan 2012 och antalet djur ligger för tillfället under miniminivån.

Annons

– Skyddsjakten måste minimeras så att den negativa trenden bryts och att järven kan uppnå gynnsam bevarandestatus på nationell nivå igen.


Eric Salomonsson

023-475 11
eric.salomonsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan