Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Landstinget: Besök vårdcentralen istället för akuten

Läkare och sköterskor vid akutmottagningarna vid länets tre större lasarett är stort.
”Sök istället hjälp vid din vårdcentral”, är uppmaningen från landstinget Dalarna.

Om de som är i behov av akut besök vid en vårdinrättning istället besöker en vårdcentral är chansen stor patienten får hjälp snabbare.

Anledningen till rekommendationen är att inflödet av patienter är lägre vid vårdcentralerna, inklusive i Falun och Borlänge.Största trycket av vårdsökande vid Dalarnas akutmottagningar är det vid lasarettet i Falun, vilket leder till långa väntetider.

Annons

Antalet patienter som söker vård vid lasarettens akutmottagningar i Falun (bilden), Mora och Avesta är många. På grund av det stora trycket rekommenderar landstinget Dalarna patienterna att i första hand vända sig till vårdcentralen och sjukvårdsupplysningen 1177.

Bild: Tindra Englund

Annons

Situationen är liknande vid lasaretten i Mora respektive Avesta.

Uppmaningen att i första hand vända sig till sin vårdcentral gäller även där, alternativt till sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177 eller hemsidan www.1177.se.

Vid besök till akuten är rådet att först vara i kontakt med 1177.

Landstinget Dalarna påpekar i ett pressmeddelande även att utbrotten av influensa och magsjuka som härjar i länet i de flesta fall inte kräver besök vid någon vårdinrättning.

– För att minska risken för smittspridning är det viktigt att man kontaktar 1177 innan man besöker sin vårdcentral eller akutmottagning, meddelar landstinget som även påpekar att allvarliga tillstånd eller olycksfall hänvisas till larmnumret 112.


Eric Salomonsson

023-475 11
eric.salomonsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan