Annons

Annons

Annons

Fortsatt hårt tryck på sjukvården - inga lediga sängplatser

Influensan, som drabbat Dalarna hårt, fortsätter att sätta hårt tryck på sjukvården. På måndagsmorgonen var läget ansträngt men under kontroll, enligt divisionschefen för medicin Pär-Lennart Ågren.

Trycket är hårt på Falu lasarett, men också på länets övriga lasarett och på primärvården.,

Bild: Eva Högkvist

Dalarnas drabbades mycket hårt av influensan, som också kom tidigare än den brukar. Samtidigt drabbade magsjuka. Många människor sökte sig till akuten i Falun, Mora och Avesta, samtidigt som också vårdpersonal drabbades av magsjuka och influensa.

När detta dessutom inträffade i samband med jul- och nyårshelgen, då även vårdpersonal vill vara lediga, blev trycket på sjukvården ännu hårdare. I botten finns också en brist på bland andra sjuksköterskor som finns i hela landet, även i Dalarna.

– Jag vet att vi har varit tvungna att ta in personal på övertid, när det skulle ha varit lediga, säger Pär-Lennart Ågren. Tyvärr, vårdpersonal har ju verkligen förtjänat sin ledighet men patientsäkerheten måste gå i första hand.

Annons

Annons

Akuten både i Falun, Mora och Avesta har ansträngt läge och patienter uppmanas att i första hand söka sig till primärvården.

Bild: Curt Kvicker

I förra veckan gick landstinget Dalarna ut och uppmanade människor att i första hand kontakta sin vårdcentral och om man måste söka akutmottagningen först kontakta 1177. Det är också viktigt för att minska smittspridningen genom att få besked om vilken ingång man ska använda om man åker till lasaretten.

Alla sängplatser på Falu lasarett är upptagnan och både på Avesta lasarett och Mora lasarett var det överbeläggning på måndagen.

Bild: Anne-Marie Nenzell

Per-Lennart Ågren konstaterar att Dalarna legat högt när det gäller antal influensa fall och och influensan pågår fortfarande.

Det är brist på vårdplatser, avdelning 15 på kirurgen är stängd januari ut och ortopedplatser för reumatikerpatienter är stängda över helgen. I Säter är slutenvårdavdelningen 95 inom psykiatrik stängd, alla på grund av personalbrist.

Bristen på sängplatser beror också på att kommunerna inte tar hem patienter.

– Vi har nu 48 patienter som är medicinskt färdigbehandlade, men som kommunerna inte kunna ordna boernde till, säger Pär-Lennart Ågren.

Pär-Lennart Ågren

Bild: 2015

Annons

Annons

Platsbristen gör också att att det kan hända att patrienter skrivs ut lite tidigare än vad som annars skulle vara fallet.

– Vi får försöka göra så bra bedömningar som möjligt, säger Pär-Lennat Ågren. Det är ju också så att många inte vill stanna på lasarettet över storhelgerna.

Han säger att Mora lasarett har haft det tufft hela helgen och fortfarande har överbeläggningar. Det har också Avesta lasarett.

Tomas Riman är divisionschef på kirurgen. Han berättar att samarbete mellan alla kliniker har gjort att patienter kunnat få sängplatser.

– Framför allt är det infektionskliniken som inte har haft tilräckligt med platser, då har vi andra hjälp till, säger Tomas Risman.

Inför nyårshelgen befarades ännu större tryck och svårigheter.

– Men nu ser vi att det är hanterbart, även om trycket är fortsatt högt, framför allt på akuten på våra tre akutlasarett, säger Tomas Riman.

Nu hoppas han på att influensan ska början ebba ut.

– Vår personal har arbetat jättehårt, men nu börjar allt flera av dem som varit lediga komma tillbaka.

Bristen på sjuksköterskor är fortfarande ett problem.

– Vi har ett stort behov och vi ligger bra till när det gäller löner, vi hoppas att fler ska vilja arbeta hos oss, säger Tomas Riman.


Eva Högkvist

023-475 55
eva.hogkvist@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan