Annons

Annons

Annons

Gruvan-Ingarvet

Din gamla gran blir grön energi

Falu Energi och Vatten anordnar sin årliga insamling av granar. Den 15 januari kan du lämna din gran utanför ditt hus eller vid ditt grovsoprum, istället för att åka till en insamlingcentral. Och för varje gran som samlas in går en krona till RIA-stugan.

Inbäddat innehåll

Nu är glada julen slut, slut, slut och julegranen kastas ut, ut, ut. Tjugondag Knut infaller inom kort, och enligt traditionen är det då julgranen ska slängas. Och i år igen förenklar Falu kommun arbetet kring detta. Den 15 januari åker hybridsopbilar runt i staden för att samla upp granar. Istället för att åka till Ingarvet och lämna in granen där kan Faluborna alltså lämna granen utanför sitt hus eller vid närmaste återvinningscentral.

Annons

Hanna Bergman är hållbarhetschef på Falu Energi & Vatten och en av de som står bakom projektet.

– Tidigare år har vi fått in 3000 till 5000 granar med det här projektet, berättar hon.

Annons

Beroende på var man bor i Falun finns det olika sätt att lämna in sin gran.

Hanna Bergman är hållbarhetschef på Falu Energi & Vatten.

Bild: Simon Thorell

Hur man går till väga: Falun

Om man bor i Falun lämnar man helt enkelt sin gran utanför huset, eller vid sitt grovsoprum om man bor i lägenhet. Detta ska ske senast klockan sju på morgonen den 15 januari. Det kan vara bra att få det gjort kvällen innan för att slippa trängsel på morgonen.

Hur man går till väga: Bjursås, Grycksbo, Svärdsjö

Här finns det speciellt utsatta containrar för ändamålet. Granarna ska lämnas in någon gång mellan nio på morgonen till sju på kvällen den 15 januari. Adresserna är som följer.

Bjursås: vid panncentralen/värmeverket, Bjursåsvägen 45.

Grycksbo: vid panncentralen/värmeverket, Drottningvägen 35.

Svärdsjö: vid panncentralen/värmeverket, Industrivägen 9.

Var man än bor accepteras inga plastgranar och alla julpynt ska vara borttagna.

För varje gran som samlas in går även en krona för fjärvärme till RIA-stugan. RIA-stugan är en fristad för utsatta människor och drivs av Svenska kyrkan och andra frikyrkliga församlingar. Där erbjuds bland annat gratis frukost, vilorum och dusch för människor som behöver det.

Annons

– Tidigare år har vi samlat in tillräckligt mycket pengar för att hålla RIA-stugan varm under de två kallaste vintermånaderna, berättar Hanna Bergman.

Hur kommer det sig att ni valde att stödja just RIA-stugan?

– Vi ville använda pengarna för ett gott ändamål och RIA-stugan är ju något som är till för alla så det tyckte vi passade bra.


Simon Thorell

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan