Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Barn föddes svårt sjukt efter att gravid med feber skickades hem från BB - nu anmäls händelsen

Landstinget Dalarna gör en Lex Maria-anmälan efter en händelse då en gravid kvinna med hög feber skickades hem från förlossningsavdelningen. När barnet föddes hade det en allvarlig infektion.

I augusti 2016 kom en kvinna med fullgången graviditet in till förlossningsavdelningen på Falu lasarett med värkar och hög feber. Landstinget Dalarna skriver i ett pressmeddelande att kvinnan vid en provtagning visade sig ha höga infektionsvärden, och någon timme efter hon kom in till lasarettet gick också vattnet.

Trots det valde man att skicka hem patienten, efter att det i en undersökning konstaterats att hon inte var i aktiv förlossning. Kvinnan uppmanades att återkomma för en ny kontroll på kvällen fyra timmar senare.

Landstinget Dalarna Lex Maria-anmäler nu händelsen. Arkivbild.

Bild: Jonatan Svedgard/DT

Annons

När kvinnan sedan återvände till sjukhuset var det mycket hög belastning på avdelningen, vilket gjorde att undersökningar av kvinnan dröjde till efter midnatt. Patienten fick då börja med antibiotika.

Annons

Morgonen efter upptäckte man avvikande fosterljudsregistrering, och det konstaterades att förlossningen inte hade utvecklats som man önskat vid en misstänkt infektion. Man beslutade då att påskynda förloppet med förlossningen.

I slutet av förlossningen ska det ha funnits signaler om att barnet inte mådde bra, och man fick använda sugklocka. När barnet hade kommit ut visade det tecken på en allvarlig infektion, och fick antibiotikabehandling. Barnet ska sedan ha varit svårt sjuk under en period, men sedan friskförklarats.

Läs också: Här är Lex Maria-anmälningarna från Dalarna (Plus)

Landstinget Dalarna har gjort en internutredning där det konstaterats att det under den aktuella perioden rådde mycket hög arbetsbelastning i förhållande till bemanningen på förlossningen och antenatalavdelningen, som är den avdelning på BB där kvinnor med graviditetskomplikationer vårdas.

– Det är allvarligt att omhändertagandet av patienten fördröjts och därmed utgjort en risk för skada hos både barnet och mamman, säger Helena Hellström, chefläkare på Landstinget Dalarna, i pressmeddelandet.

Annons

Enligt landstinget har kvinnokliniken som en omedelbar åtgärd efter händelsen aktualiserat gällande riktlinjer för patienter med feber och vattenavgång för läkare och barnmorskor. Man har också en planering för hur akuta situationer ska lösas vid situationer med personalbrist. Man ska också arbeta med mer långsiktig planering när det gäller bemanningen.

Annons

– Eftersom fördröjningen av förlossningen inneburit att barnet var svårt sjukt vid födseln samt visade tecken på allvarlig infektion, väljer landstinget att göra en Lex Maria-anmälan för att få en extern granskning av situationen så att vi på bästa sätt kan undvika att liknande händelser uppstår igen, säger Helena Hellström i pressmeddelandet.


Anna Gustafsson

023-936 27
anna.gustafsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan