Annons

Annons

Annons

Bannlys krigsövningar i Sverige

Regeringen, Försvarsmakten och Högeralliansens partier har hållit sitt årliga möte om ökad militär upprustning. Tongångarna är desamma och ännu värre, för nu ska svenska försvaret införlivas med Nato.

Det är Sveriges arvfiende Ryssland som påstås uppträda aggressivt och utgöra ett hot mot Sverige. I fjol undertecknade regeringen och riksdagen värdlandsavtalet med Nato, och därmed har Sverige öppnat dörren för ett svenskt Nato-medlemskap.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Sverige är halvmedlemmar av Nato"

Det är knappast detta som svenska folket önskar sig. Majoriteten av svenska folket vill i stället ha fortsatt alliansfrihet och nej till Nato-styrkor på svenskt territorium.

Det är inte bekant att det finns någonting som är otalt mellan Ryssland och Sverige. Varför då dessa ständiga provokationer från svensk sida? Det hela tycks vara en konstruktion i USA:s intresse, inte i svenskt intresse.

Annons

Annons

LÄS OCKSÅ Ledare: "Svensk politik saknar passion"

Tyska luftburna 26:e brigaden landsätter fallskärmstrupper på Gotland under en militärövning 2013.

Bild: Karl Melander / TT

Nu går utvecklingen i rakt motsatt riktning och fortsatta krigsövningar från Natos sida kommer redan i år att hållas i vårt land. Redan i september kommer en krigsövning kallad Aurora 2017 att hållas i Sverige under tre veckors tid. Det är den största krigsövningen sedan kalla kriget. Sammanlagt rör det sig om 20 000 deltagande soldater till en kostnad av 593 miljoner kronor. Tio länder (bland dem Polen, Danmark och USA) bjuds in att delta.

LÄS OCKSÅ Debatt: "Reinfeldt här igen - med Nato-propaganda i SVT"

Det hårt kritiserade värdlandsavtalet är centralt och upp till tusen amerikanska elitsoldater kommer att landsättas i Göteborg. Enligt Försvarsmakten finns det inga formella garantier att USA inte medför kärnvapen.

LÄS OCKSÅ Ledarkrönika: "Demokrati, fred och vapenmakt"

Annons

Det är inte bekant att det finns någonting som är otalt mellan Ryssland och Sverige. Varför då dessa ständiga provokationer från svensk sida? Det hela tycks vara en konstruktion i USA:s intresse, inte i svenskt intresse.

Annons

LÄS OCKSÅ Brev till ledarsidan: "Svar på Peter Hultqvists krönika"

Som tur är har fredskrafterna i Sverige förstärkts. Den Svenska Fredskommittén har tillsammans med den nybildade riksorganisationen mot Natos krigsövningar i Sverige antagit att man går ut med följande upprop:

Nej till Nato-baser och Natos krigsövningar i Sverige!

Sven-Olof Degerman


www.tidningenharjedalen.se

0680-553 90
redaktion@tidningenharjedalen.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan