Annons

Annons

Annons

Annons

Gagnef

Stina-Kari lämnar Gagnef för Leksand – Ska leda ny musikalutbildning

Hon är Leksands senaste nyförvärv.
Efter 27 år som hyllad danslärare i Gagnef – där hon undervisat tusentals elever och varit ansvarig för mängder av shower och musikaler – blir Stina-Kari Axelsson ansvarig för en ny treårig musikalutbildning i Kulturskolan i Leksand.
– Jag brinner för kultur och för att utveckla ungdomar – och här får jag en fantastisk möjlighet, säger hon.

Nu lämnar Stina-Kari Axelsson jobbet i Gagnef för att forma och leda en ny musikalutbildning i Leksand.

Bild: Claes Söderberg

Annons

I grunden är Stina-Kari Axelsson, som kommer från Dala-Floda, förskollärare och montessorilärare. Med åren har hon utvecklats till en av Gagnefs kommuns stora och mest hyllade kulturpersonligheter.

Men nu – eller mer exakt vid månadsskiftet april-maj – lämnar hon jobbet i Gagnef.

– Jag måste erkänna att jag varit i valet och kvalet, men efter 27 år är det kanske hög tid att byta miljö, anta nya utmaningar och få ny inspiration. Nu gör jag som den lille kille som efter en dansshow kramade mig, lovade mig att fortsätta dansa och förklarade att "nu går jag vidare".

Hon understryker att det varit fantastiska år i Gagnef, underbara elever och att hon haft ett enormt stöd av musik- och dansskolans rektor Jan Sjönneby och skolans lärare.

Annons

– Jag har haft förmånen att utveckla unga människor och deras självkänsla, se dem växa. Och jag vet att bra och gemenskapsskapande fritidssysselsättningar kan förebygga att ungdomar hamnar snett och därmed spara stora summor för samhället.

Annons

På en direkt fråga tillstår hon att politikernas inställning inverkat på hennes beslut.

Så sent som i höstas sa politikerna nej till en förlustgaranti för en stor musikaluppsättning.

– Senare sa de ja, men då var det för sent för att vi skulle hinna med alla förberedelser. Ändå vill jag påstå att våra musikaler gett kommunen betydligt mer än de kostat. Under ungefär 20 av mina 27 år i Gagnef har musik- och dansskolan haft besparingskrav på sig och så småningom börjar man fundera över hur mycket man ska och orkar jobba, vad det är värt och hur framtiden ser ut, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt förstår jag att politikerna tvingas prioritera hårt. Deras uppgift är inte lätt.

Men nu ser hon framåt. Skärtorsdagens föreställning av "Lilla sjöjungfrun" i Lindberghallen blir hennes sista – åtminstone för en tid – i Gagnef.

– Tjänsten i Leksand känns som skräddarsydd för mig och jag ser fram emot mitt nya jobb. Det ska bli jätteroligt att få vara med och forma en ny och treårig utbildning, säger hon.

Läs också Kulturskolans rektor: "En ynnest att få hit Stina-Kari"

FAKTA/Stina-Kari

Hon har undervisat generationer av Gagnefsbor i dans, scenvana, sång och musikal.

Annons

Dessutom har hon satt upp mängder av shower – under en följd av år sex dansshower per år, ansvarat för regi. koreografi och sång i en lång rad musikaler i musik- och dansskolan och i Evenemang i Gagnef, startat och ansvarat för det årliga arrangemanget Dans i sommarnatten på Österfors flottbro och mycket annat.

Annons

På sin 45:e födelsedag fick hon beskedet att hon tilldelats Gagnefs kommuns kulturpris för 2010.

År 2015 fick hon The Delta Kappa Gamma Societys utmärkelse "Årets kvinnliga pedagog" för en "gränsöverskridande kulturell utbildningsinsats".


Kent Olsson

0241-105 80
kent.olsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan