Annons

Annons

Annons

Annons

JAS-plan kraschade i Thailand – piloten omkom

Ett av Thailands tolv JAS 39C Gripen-flygplan havererade i samband med en uppvisningsflygning i södra Thailand.

Ett flygplan av typen JAS 39C Gripen på Island vid en tidigare militärmanöver. Flygplanet är av samma typ som det thailändska olycksplanet.

Bild: Yvonne Åsell / SvD / TT

Annons

Olyckan inträffade vid fyratiden i natt svensk tid, det vill säga på förmiddagen i Thailand, vid en uppvisning i samband med firandet av Barnens dag.

Bangkok Post rapporterar att piloten omkom vid haveriet som inträffade då piloten planenligt skulle utföra en överraskande anfallsmanöver.

Bilder från platsen visar ett rökmoln över terrängen vid sidan av flygplatsen som förutom Hat Yais internationella flygplats även är bas för Thailändska flygvapnets framskjutna bas för 701 flygdivisionen, den enda thailändska flygdivision som använder Gripen. Thailand har tolv Gripenplan fördelade på åtta av typ C och fyra av typ D.

Annons

Ingen av åskådarna skadades eller omkom vid haveriet. En brandbil välte i samband med släckningsarbetet vilket ledde till att den civila flygtrafiken leddes om till andra flygplatser.

Annons

Enligt Bangkok Post uppmanar Thailands flygvapen via sin Facebooksida allmänheten att inte dela videoklipp eller bilder från haveriet "av respekt för olycksoffrets familj och inblandade parter".

Thailand köpte år 2008 tolv JAS-plan till en kostnad per styck av 70 miljoner US-dollar (drygt 670 miljoner SEK i dagens penningvärde). (En tidigare version av denna artikel angav felaktigt priset till 670 miljoner för alla tolv, vilket vi beklagar och tackar uppmärksam läsare för korrigeringen.)

En talesman för Thailands flygvapen säger att en kommission ska undersöka haveriet och vad som kan ha orsakat det. Det förekommer ännu på förmiddagen svensk tid inga uppgifter om någon preliminär olycksorsak.

Av de drygt 200 JAS 39 Gripen som tillverkats har Sverige cirka 100 operativa flygplan av typ C eller D. Förutom Sveriges och Thailands flygvapen används flygplanstypen även av Sydafrikas, Ungerns och Tjeckiens flygvapen.

Flygplanstypen har råkat ut för flera haverier, några spektakulära som exempelvis under Vattenfestivalen i Stockholm 1993. Lördagens olycka tros vara den första olyckan med en JAS 39 Gripen där piloten omkommit.

Annons

Annons

Eld och rök stiger upp från olycksplatsen på denna bild som togs strax efter olyckan.

Inbäddat innehåll


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan