Annons

Annons

Annons

Falu centrum

Ett av svensk formgivnings stora namn – Marianne Westman har avlidit

Marianne Westman från Falun är ett av svensk formgivnings stora namn.
Hon har avlidit vid en ålder av 88 år.

Marianne Westman är känd över hela världen för sina formsäkra klassiker som blåblommiga servisen Mon Amie, burkserien Arom och servisen Pomona med stiliserade äpplen.

Den 15 januari avled Marianne.

– Det är jätte, jätte jobbigt. Jag är omtumlad, säger Mariannes syster Inga-Lill Westman när tidningen når henne på fredagskvällen.

Systern berättar att Marianne varit sjuk under en längre tid men att dödsorsaken inte är fastställd.

Annons

Annons

– För två år sedan gick min och Mariannes bror bort – vi var tre syskon – och nu är det bara jag kvar, det kommer bli ensamt. Det är knepigt att bli gammal.

– Om jag fick säga någonting till henne så skulle jag tacka henne för att hon varit min storasyster. Jag skulle vilja tacka henne för att hon alltid ställt upp för mig – och att hon lärt mig så mycket här i livet, säger Inga-Lill.

Marianne Westman oktober 2012.

Bild: Stina Rapp/Arkiv

Som barn bodde Marianne med familjen på en släktgård i korsningen Slaggatan–Barbros gränd i Falun. Marianne handplockades till Rörstrand som 22-åring.

Hon stannade på fabriken i över 20 år, fram till 1971 och producerade mönster och keramik som skulle bli klassiker och älskade över hela världen.

Hon designade också en hel del mönster för Westmans textilateljé som startades av hennes syster och bror, Inga-Lill och Bruno, i Falun i början av 1950-talet.

Marianne bodde på Sockenvägen i Falun från 1977 fram till sin död den 15 januari 2017.


Anna Klintasp

023-935 95
anna.klintasp@mittmedia.se

Annons


Anton Ryvang

023-936 29
anton.ryvang@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan