Annons

Annons

Annons

Datahallarna i Falun

Efter avslöjandena – FEV backar i datahallssamarbete

Kontraktet är tecknat som visar att EcoDC, Eco Data Center, köper mark av Falu Energi och Vatten och bygger datacentret.

Inbäddat innehåll

Den 17 februari i fjol bestämde sig Falu Energi och Vattens VD, Per Dahlberg, att pausa samarbetet med den tänkta samarbetspartnern bakom EcoDataCenter. Innan dess hade en rad avslöjanden publicerats av Sveriges radio P4.

LÄS MER: Falu Energi och Vattens samarbetspartner: Skatteflykt, pyramidspel och samröre med kriminella MC-gäng

Annons

Annons

Tanken från början med byggnationerna av datahallarna på syrafabriksområdet var att Falu Energi och Vatten, FEV, skulle äga en tredjedel av bolaget. Eco Datacenter skulle äga resten. Eco Datacenter AB bildades i mars 2014 och hade 100 000 kronor i aktiekapital och med under sina första nio månader med en förlust på 152.000 kronor. För exakt ett år sen hade FEV arbetat med Eco Datacenter i drygt två års tid.

LÄS ÄVEN: Parsjö Tegnér (L): "Granli är ingen smickrande affärsman"

I februari 2016 stod det klart att FEV:s nya samarbetspartner tidigare sysslat med skatteflykt, pyramidspel och även haft samröre med kriminella MC-gäng. Börge Granli heter en av de som då drev EcoDataCenter AB. Den andra partnern hette Jan Lindquist. Enligt Sveriges Radio anklagades Lindqvist för skatteflykt och Skatteverket ville taxera Lindquist om totalt 26 miljoner kronor. FEV:s vd, Per Dahlberg, hävdade ändå att han kände förtroende för Lindquist.

Planerna för byggnationerna som de presenterades i fjol.

Bild: Falu Energi och Vatten

LÄS OCKSÅ: Falu Energi och Vatten bjöd partners på Monacoresa, mat och vin

Annons

Under fredagsmorgonen stod det klart att Eco Datacenter köpt den första etappen av markytan intill värmeverket för 8,7 miljoner kronor samt att Eco Datacenter bygger och driver datacentret.

– Falu kommun ansvarar för närings­livsetableringen och vi ansluter datacentret till Faluns energisystem, säger Per Dahlberg till falun.se.

Annons

Området där datahallarna ska byggas.

Bild: Christian Larsen

LÄS MER: Falu Energi och Vatten kände till pyramidspelen

Upplägget har det senaste året stött på skarp kritik på flera håll. Liberalen Svante Parsjö Tegnér konstaterade att bilden av Börge Granli som affärsmän inte alls var smickrande och L-politikern kritiserade även upplägget av ägande där Eco Datacenter skulle bli majoritetesägare, vilket skulle betyda en obefintlig insyn i verksamheten.

LÄS ÄVEN: Då granskades det planerade datahallsbolaget – FEV backade planerna

Falu Energi och Vatten skulle från början vara minoritetsägare i ett miljardprojekt, finansierat av skattebetalarna. Nu fördelas rollerna på annat sätt. FEV ska nu endast ansluta datacentret till kommunens energisystem. I dag sitter Börge Granli som ledamot i styrelsen i Eco Datacenter som har sätet i Falun. I övrigt sitter han som vd för telekombolaget Long Distance Europe AB, ledamot i konsultbolaget 24SevenOffice Nordic AB och som vd i Börge Granli Management AB.

Annons

Per Dahlberg, vd för Falu energi och vatten.

Bild: Christian Larsen

LÄS OCKSÅ: Då blev det klart med miljardinvesteringen på Ingarvet (2015)

Annons

Med tanke på kontroverserna i februari 2016 så sa FEV:s vd, Per Dahlberg i MittMedias direktsändning med anledning av nyheten, kortfattat att man då hade olika inriktningar och planer och att det gemensamma bolaget skulle göra att FEV skulle bygga hallarna men att sen överlåta driften till Eco Datacenter.

– Men vi förstod att det inte riktigt fanns brett stöd politiken så då backade vi på den delen. Eco DC är ett annorlunda bolag i dag än vad det var då. det har tillkommit fler delägare och fler perosner in i bolaget. Så det har vuxit lite grann. Vi begärde samtidigt en granskning från KPMG om det här och de fann inga oegentligheter egentligen hos Eco DC.

LÄS MER: Skandalerna avlöste varandra – då frågade FEV fullmäktige om råd

Kommunalrådet Susanne Norberg (S) säger att Sverige i sig har blivit attraktivt för datahallsentreprenörer att etablera sig i landet.

– Det känns bra att vi har ett konkurrenskraftigt alternativ som gör att EcoDC väljer Falun. I Falun har vi förutsättningar och kunnande för att utveckla en världsunik och klimatsmart verksamhet. Det här är bra för Faluns attraktionskraft för andra etableringar, vår arbetsmarknad och vårt klimatarbete, säger Norberg.


Christian Larsen

023-475 95
christian.larsen@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan