Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Natos hemliga arméer utanför demokratisk kontroll

Boken ”Natos hemliga arméer” avslöjar bland annat hur kommunistiska partier svartmålades i Västeuropa under kalla krigets dagar. I Italien 1972 dödades ett antal poliser av en bilbomb. Dådet skylldes på Röda Brigaderna och ett stort antal kommunister arresterades. I efterhand vet man att det hela riggades av Natos hemliga specialstyrkor.

I boken spekuleras det om Natos Stay-behind-styrkor var inblandat i mordet på Olof Palme.

Annons

Operation Gladio var kodnamnet för Natos hemliga specialstyrkor i 16 natoländer och fyra neutrala stater i Västeuropa under det kalla kriget. Så kallade Stay-behind-arméer skulle upprätta motståndsfickor bakom fiendens linjer i händelse av en sovjetisk invasion som slog ut den reguljära armén. Initiativet togs av amerikansk och brittisk underrättelsetjänst som utbildade och utrustade soldater för gerillakrig. Deras uppgift var att stärka motståndsrörelser, utföra sabotage, evakuera nedskjutna piloter och samla in underrättelser till en exilregeringen. Vapen, sprängämnen och militär utrustning gömdes på olika platser i skogar och i bunkrar.

Schweizaren Daniele Ganser har forskat om Natos Operation Gladio i över tio år och publicerat resultatet i en mycket faktastinn bok som nu kommer ut på svenska. Det är en svidande vidräkning med Europas demokratier.

Annons

Annons

Stay-behind hade grundats som en försiktighetsåtgärd efter andra världskriget. Högt placerade politiker och tjänstemän i europeiska regeringar tog beslutet tillsammans med brittisk och amerikansk underrättelsetjänst, samt Natos militära underrättelsetjänst. Sovjetunion och kommunismen var det stora hotet som skulle hållas borta från Västeuropa.

Trots att Stay-behind var topphemligt gick det rykten om dess existens. Men 1990 avslöjades Operation Gladio i Italien och blev en stor skandal på regeringsnivå. Nu började hela nätverket av hemliga Stay-behind-arméer att rullas upp. Det visade sig att arméerna inte bara var en försiktighetsåtgärd, det var också en källa till terror.

När den sovjetiska invasionen uteblev bekämpade Stay-behind istället inhemsk vänster och nationella kommunistpartier (de var starka i Italien, Frankrike, Grekland, Belgien). Genom terror och våld skrämde man upp befolkningen och svartmålade kommunisterna vid valen. Några av många exempel: I Italien 1972 dödades ett antal poliser av en bilbomb. Dådet skylldes på Röda Brigaderna och ett stort antal kommunister arresterades. I efterhand vet man att det hela riggades av Gladio. I Grekland hjälpte Stay-behind till med högerns militärkupp 1967. Portugisisk Stay-behind lönnmördade 1969 ledaren för befrielsepartiet Frelimo i Moçambique. I Turkiet användes den hemliga armén som regelrätta dödspatruller för att bekämpa kurderna.

Nätverket användes alltså utanför demokratisk kontroll för att manipulera demokratin och i vissa länder för att med terror, tortyr och mord bekämpa och destabilisera den. Varför? Vita Huset och Downing Street fruktade att kommunister i demokratiskt valda regeringar skulle förråda militära hemligheter till Sovjet och förstöra militäralliansen Nato inifrån.

Annons

Annons

Trots att EU-parlamentet begärt fram sanningen om de hemliga arméerna bemöter Nato fortfarande alla frågor med tystnad. Därför rymmer Gansers bok få medgivanden och konkreta bevis. Materialet bygger på politiska erkännanden, underrättelsedokument, vittnesmål inifrån Stay-behind, memoarer av CIA-agenter, forskningsgräv och annat. En hel del bygger på osäkra källor, indicier och kvalificerade spekulationer.

Boken avslutas med ett kapitel om Sverige. 1991 avslöjades en svensk Stay-behind-armé som finansierades av CIA och som i början byggdes upp av svenska nazister och antikommunister tillsammans med en hemlig gren av Försvarsstaben. Statsrådet Tage Erlander hade startat det hela 1945 och var införstådd – men inte den svenska riksdagen. På 50-talet verkar nazisterna ha sållats ut och utvalda svenskar i samarbete med CIA kontrollerade nätverken. Detta spel under täcket med Nato var förstås mycket säkerhetspolitiskt känsligt för Sverige som officiellt var alliansfria i fredstid och neutrala i krig.

När Olof Palme blev statsminister började ett nytt kapitel för Stay-behind. Palme var starkt kritisk till USA:s krig i Vietnam och senare Nicaragua och slog in på en anti-militär kurs. Det spekuleras i att han ville lägga ner Stay-behind och avsluta samarbetet med Nato. Palme övervägde att göra Norden till en kärnvapenfri fredszon. Sommaren 1985 kom en inbjudan att besöka Gorbatjov för att diskutera en skandinavisk fredsplan. Palme tackade ja. För USA och Nato var mötet mycket oroande, då planen ska ha handlat om Norges och Danmarks utträde ur Nato och en demilitarisering av Finland. Men Palme mördades tre månader innan resan till Moskva. I boken spekuleras det om Natos Stay-behind-styrkor var inblandat i mordet.

Annons

Annons

”Natos hemliga arméer” ger en nedslående bild av konsekvenserna för en demokratis suveränitet när en främmande makt och landets underrättelsetjänst opererar utan insyn och parlamentarisk kontroll. Avslöjandet är en viktig pusselbit till Europas efterkrigshistoria.

LÄS MER KULTUR

Fakta

Recension

Natos hemliga arméer – Operation Gladio och terrorismen i Västeuropa av Daniele Ganser

Utgiven av Karneval förlag


Tony Samuelsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy